Vučevićeva prijava protiv braće Vučić ponižavanje srpskog pravosuđa 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević; Foto: Medija centar

Oni istovremeno izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će tužilaštvo objaviti rezultate istrage za desetak dana vide kao dodatno uplitanje u rad pravosuđa, jer kako ističe Beljanski, „apsolutno je nemoguće da predsednik države zna za koje vreme će biti procesuirana prijava“.

– Sudovi ne postoje da bi nekoga politički štitili i govorili da neko nije kriv već da raspravljaju o slučajevima kada postoji osnovana sumnja za nečiju krivicu. Treba jasno razgraničiti šta predstavlja lažno a šta zakonito prijavljivanje. Da li je prijavljivanje usmereno samo radi političkog uticaja i dobijanja poena ili se radi o nameri da se ozbiljno istraži neko krivično delo za koje postoji sumnja da je izvršeno. Ne može se podnositi prijava za nešto za šta smatramo da nije krivično delo – kaže advokat Vladimir Beljanski.

Miloš Vučević juče je podneo krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića Republičkom javnom tužilaštvu. Gradonačelnik Novog Sada rekao je tom prilikom da je čekao 20 dana da vidi da li će tužilaštvo reagovati na optužbe opozicije o umešanosti porodice Vučić u slučaj Jovanjica, a kada to nije uradilo, podneo je krivičnu prijavu, jer javnost zaslužuje da zna da li su optužbe tačne ili su „gnusne laži i klevete“.

Komentarišući podnošenje prijave protiv braće Vučić sudija Miodrag Majić kaže da o samoj prijavi ne može ništa da kaže jer ne zna šta se u njoj nalazi. Na drugoj strani, sagovornik Danasa dodaje da ceo događaj pred Republičkim javnim tužilaštvom predstavlja samo još jedno u nizu poniženja pravosuđa.

– Kada bi postojale institucije koje rade svoj posao onako kako je predvođeno Ustavom i zakonima ove zemlje, ne bismo do ovoga došli. Kaže se da će ova prijava poslužiti da otkrijemo istinu šta se stvarno desilo. Iz toga onda proizilazi da bez inicijative sa vrha države mi ne možemo dobiti nikakav odgovor. Navodno mora državni vrh da se angažuje da bismo utvrdili istinu. A to je ponižavajuće za pravosuđe koje je i samo delom krivo što se našlo u ovoj situaciji – ističe Majić.

Da će krivična prijava biti podnesena znalo se nekoliko dana unapred. Sam Miloš Vučević najavio je da će se obratiti tužilaštvu, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će prijava biti podnesena jer nema smisla da 500 puta odgovara na „iste gluposti o kojima neko govori, a ne podnosi krivičnu prijavu“.

– To je smisao svega i ljudi će čuti za sedam, 10 do 15 dana – kazao je predsednik.

Licitiranje sa vremenom koje je tužilaštvu potrebno da procesuira prijavu takođe je deo paketa pritiska na pravosuđe, smatra Miodrag Majić. Slično misli i Vladimir Beljanski, koji kaže da bi „tužilaštvo trebalo da ima tu vrstu samostalnosti da radi bez bilo čijeg pritiska“.

Miloš Vučević juče je rekao da je prijavu podneo kao građanin, da nije naveo kvalifikaciju krivičnog dela, kao i da prijava sadrži hronološki poređane sve izjave i navode pojedinih političara u medijima i na društvenim mrežama.

Gradonačelnik Novog Sada po profesiji je advokat, ali zbog javne funkcije koju trenutno obavlja ne može da se bavi advokaturom.

Na pitanje da li bi podnošenje ove prijave moglo da diskvalifikuje Vučevića kao advokata, ako se recimo ispostavi da se radi o lažnom prijavljivanju ili zbog učestvovanja u javnom događaju koji je nedostojan advokata, Vladimir Beljanski, koji je i predsednik advokatske komore Vojvodine, objašnjava da postoje različite okolnosti zbog kojih neko može biti izbrisan sa spiska advokata.

Sagovornik Danasa ističe da je „advokat dužan da u svom javnom nastupu čuva ugled advokatske profesije i da se ponaša na dostojanstven način“, ali ne želi da se izjašnjava da se Miloš Vučević ogrešio o ovo pravilo.

– Ja sam predsednik Advokatske komore Vojvodine i počeo bih da se ponašam isto kao predsednik Srbije kada bih počeo da komentarišem suđenja i utičem na naše disciplinske organe i tužioca i sud. Ni u jednom slučaju neću da se upuštam u takve procene već smatram da postoje nezavisni organi advokatske komore kao što bi morali da budu nezavisni i republički tužilac i svi tužioci ispod njega kao i sudovi koji su u poslednje vreme pod jakim pritiskom političara i izvršne vlasti – zaključuje Beljanski.

Sve osnovane sumnje se proveravaju

Na pitanje kako bi trebalo da izgleda uobičajan postupak u slučaju Jovanjica sudija Miodrag Majić kaže da bi tužilaštvo trebalo prvo da ispita uhapšenog Predraga Koluviju i njegove saradnike. „Istraga bi podrazumevala i ispitivanje svih osoba sa kojima je uhapšeni sarađivao, odakle je dobijao pomoć, da li je neko kontrolisao njihovo poslovanje. Ta istraga bi podrazumevala sva imena koja bi se mogla javiti kao sporna. Sve sumnje koje dođu do stadijuma osnovane sumnje moraju da se uzmu u obzir i provere. Ovo što se sad dešava je najblaže rečeno neprihvatljivo. Ispada da dok nema angažovanja državnog vrha mi ne možemo saznati istinu“, objašnjava Majić. Sagovornik Danasa kaže da u budućnosti „očekuje da će sve veći broj sudija i tužilaca biti od onih koji neće pristajati da ćute ili neće pristajati na situacije u kojima im se vrši pritisak“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.