Promovisani najmlađi oficiri, Vučić poručio da su država i građani ponosni na vojsku (FOTO) 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Vučić je rekao, prilikom promocije kadeta završnih godina Vojne akademije i VMA u prvi oficirski čin. u kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici, da je ponosan na sistem vojnog školstva koje ostvaruje najbolje rezultate.

„Mi smo u prethodnim godinama pokušali da podignemo ugled vojske, za to ste vi najzaslužniji“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija čuvati vojnu neutralnost, koja „neće biti samo na papiru“, kao i da će sa svima čuvati prijateljstva.

On je rekao da Srbija kao relativno mala zemlja mora da se izbori sa svim vrstama pritisaka.

„Nije vaš ili naš posao da radimo za bilo koga drugog sem za našu zemlju… Imaćete pozive, dobronamerne i zlonamerne, koji će vas svrstavati na neku stranu. Za vas postoji jedna strana, jedna otadžbina, a to je Srbija… Sarađivaćemo sa svima, ako je to uopšte moguće u savremenom svetu“, rekao je Vučić.

On je dodao i da postoje zemlje koje u međunarodnim odnosima smatraju da „ako niste s nama, onda ste protiv nas“, a da će Srbija biti spremna da uzvrati „svakome ko se drzne da udari na (nju)“.

 

Vučić je napomenuo je da su vojne nauke tek odskora prepoznate i izjednačene sa drugim naučnim disciplinama.

„U prethodnim godinama za ugled VS najzaslužniji su sami vojnici… Vratili smo srednje stručne vojne škole, koje su bile ukinute, a uradjeno je mnogo i po pitanju statusa i standarda vojnika“, ukazao je Vučić.

Dodao je da su vojne škole ove godine imale 30 odsto više prijava u odnosu na prosek u tri prethodne godine, što pokazuje da se popularnost odlaska u vojsku vraća medju gradje Srbije.

„U današnjem svetu nesigurnosti, izazova, nepredvidivosti, Srbija mora da ima jaku vojsku, koja će svom smelošću da štiti gradjane“, kazao je Vučić.

On je najmladjim oficirima obećao i jeftine a dobre stanove, dodatno poboljšanje standarda kroz povećanje plata u VS, kao i dodatno ulaganje u opremu i obuku.

General-major Zrnić: Vojska Srbije dobija novu snagu, a Srbija nove uzdanice

Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić naglasio je da ovogodišnja promocija najmlađih potporučnika protiče uz poštovanje preporuka zbog epidemije korona virusa, ukazujući na tri izazova.

– Prvo, epidemija je izazvala način na koji želimo da komuniciramo sa našom prošlošću i negujemo našu tradiciju. Mi želimo da promišljajući prošlost gradimo svetionike koji obasjavaju sadašnje i buduće puteve. Zbog toga smo se početkom ove godine nadali da ćemo na vidljiviji način proslaviti naš velikih jubilej – 170 godina od osnivanja Vojne akademije. Na žalost, u nastalim okolnostima, naš ambiciozni plan morao se svesti na nekoliko događaja vrednih pomena, rekao je general Zrnić, izdvajajući otkrivanje biste generala i akademika Jovana Miškovića i otvaranje spomen-sobe.

On je, zatim, istakao da je pandemija pretila da ugrozi realizaciju najvažnijih zadataka Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, a to je nastavno-obrazovni proces.

– Brzo smo reagovali na novi izazov i značajan deo nastavnog procesa preusmerili na sopstvenu platformu za učenje na daljinu. Pored toga, terenske obuke nije manjkalo. Naročito smo ponosni na uspešnu realizaciju vežbe „Diplomac“, koja je ove godine prvi put realizovana uz učešće kadeta svih rodova i službi, uključujući i sanitetsku. Time je potvrđeno da je misija Univerziteta odbrane, koja se ogleda u izgradnji profesionalnih oficira odanih Srbiji i spremnih za izazove oficirskog poziva u službi otadžbine, uspešno ostvarena – istakao je general Zrnić, a prenosi pres služba.

Govoreći o trećem izazovu, načelnik Vojne akademije je istakao da i u okolnostima pandemije, kadeti završnih godina imati promociju kakvu zaslužuju, uz vojnu svečanost dostojnu njihovih mladih nada, otadžbinskih ideala i velikih snova, njihovog truda, znanja, požrtvovanosti i uspeha.

– I pored svih izazova, evo nas danas na svečanosti koja se posle 14 godina ponovo održava u krugu Vojne akademije. U povratku promocije na ovo mesto ima mnogo simbolike i razloga za ponos. Baš na ovom mestu brojne generacije oficira s pažnjom i ponosom slušale su predsedničke ukaze, kojima su sticali pravo na oficirske epolete, a sa njima i na komandirske dužnosti i odgovornosti – rekao je general Zrnić, ističući da je kasarna „General Jovan Mišković“, zahvaljujući novim ulaganjima, sređenija i lepša i da je spremno dočekala promociju najmlađih potporučnika.

Govoreći o najmlađim oficirima, general Zrnić je istakao da je reč o odličnim klasama i da njihovom stroju ima i vojničina kojima smo se ponosili na vojnim kadetskim takmičenjima, i osvajača medalja sa međunarodnih vojnih sportskih takmičenja, i pobednika u takmičenjima znanja, odličnih strelaca, poliglota i vrsnih besednika.

– Njihova obučenost je vrhunska, njihovo znanje je moćno, talenti brojni, a njihovi dometi svakako veliki. Njihov je duh izoštren, njihova srca odana, mišice izvežbane, a volja postojana. Sa njima Vojska Srbije dobija novu snagu, a Srbija nove uzdanice – poručio je načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić.

Prvi u rangu potporučnik Ognjen Zlatić, obraćajući se u ime svojih kolega, izrazio je zahvalnost zbog prilike, ali i privilegije, da obrazovanje stiču u instituciji kao što je Vojna akademija i Medicinski fakultet VMA.

– Oficirski poziv je uzvišen i častan i za njega treba da se opredele svi čije su misli i srca ispunjeni ljubavlju prema otadžbini. Kao i u svemu u životu, najbolje stvari se obično uoče na kraju, kad posle svih napornih godina, ispita, terena i postrojavanja, svane jutro kad oblačimo svečane uniforme, vezujemo kravate i sa oficirskom rozetom na ramenima stajemo pred ogledalo u čijem odrazu vidimo novu, zrelu i ostvarenu osobu, koja je pred sobom imala jasan cilj, koja je prevazišla sve prepreke i danas ponosno stoji ovde sa svojim kolegama i prijateljima iz generacije – rekao je potporučnik Zlatić i pojasnio da kad kaže prijateljima, misli prijateljima za ceo život „jer smo sve izazove prošli zajedno, boreći se jedni za druge, ne dozvoljavajući da bilo ko zaostane ili odustane od gaženja hrabrim koracima ka cilju“.

– Iz perioda provedenog na školovanju nosimo samo najlepše životne uspomene, potrebna znanja i iskustva i neprocenjivo bogatstvo koje se ne može kupiti, a to je znanje i svest da smo postali bolji ljudi. Zahvalnost za to dugujemo svim profesorima i starešinama. Trag koji su ostavili na naš moralni i obrazovni napredak večan je i trajan – istakao je potporučnik Zlatić, posebnu zahvalnost uputivši porodicama i prijateljima, dodajući da je završetak školovanja za sve njih istovremeno i novi početak, da „idu hrabro u nove pobede“.

Promociju najmlađih potporučnika obeležio je i nastup konjičkog voda Garde Vojske Srbije, koji su prikazujući plemenitu veštinu obnovljenu 2018. godine, podsetili da Vojska Srbije čuva tradiciju i sećanje na konjičku diviziju koja je tokom balkanskih ratova učestvovala u pobedama za oslobođenje Srbije.

Uz podsećanje na maksimu Vojne akademije „Čast je naša otadžbina“, ali i na to da je ljubav prema otadžbini, vojnička reč i čast oduvek bila prva i najvažnija lekcija tokom vojnog obrazovanja, u okviru kulturno-umetničkog programa, naš istaknuti dramski umetnik Tihomir Arsić kazivao je odlomak iz knjige „Solunci govore“ autora Antonija Đurića.

Himnu Republike Srbije, na početku svečanosti, izveo je operski pevač Oliver Njego, kao i pesmu „Ovo je Srbija“ u okviru kulturno-umetničkog programa, uz pratnju Umetničkog anambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Završnicu današnje svečanosti obeležili su naleti vazduhoplova Vojske Srbije, a nebom su najpre preleteli helikopteri Mi-17V5, H-145M , Mi-35M i Gazela.

U okviru naleta aviona MiG-29, najmlađim kolegama pozdrav je uputio kapetan pilot Bogdan Kovačević.

– Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin! Služite časno svom narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija! – poručio je kapetan pilot Kovačević.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.