Foto: FoNet/Nenad Đorđević

– Čekali smo da nas predsednik Vučić primi od 5.00 do 8.00 časova, za kada je najavio da će primati građane, ali izgleda da nije bio dan za nas – kaže za naš list Maja Pavlović. Prethodno je više od deset dana štrajkovala glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na Trgu Nikole Pašića.

Međutim, ni iz REM-a je ovog puta niko nije posetio. Članica REM-a Olivera Zekić je pre nekoliko dana samo kratko izjavila da je REM pokušao da pomogne Maji Pavlović prethodni puta kada je štrajkovala, ali da nisu uspeli.

Vlasnica Kanala 9 nastavlja da dobija podršku od svih sem državnih organa. Ona već treći put štrajkuje glađu zbog nerešenih sudskih sporova oko naknada koje televizije moraju da plaćaju. Inače, većina zahteva Maje Pavlović državnim institucijama nije ispunjena.

Kako između ostalog ukazuje, Kanalu 9 nezakonito je ukinuta lokalna frekvencija i preimenovana u regionalnu u procesu digitalizacije – koja je desetostruko veća i iznosi 600.000 dinara mesečno.

– Malaksala sam, ali se držim. Istrajna sam da izdržim u ovome do ispunjenja zahteva – naglasila je Pavlović za Danas.

Inače, iz Unije diskografa Srbije (UDS) saopšteno je da Pavlović godinama izbegava da plaća naknadu, što je ona demantovala tvrdeći da redovno izmiruje svoje obaveze po prethodnoj tarifi, u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

UDS je saopštenjem pozvala predsednika ANEM Verana Matića da apeluje na Maju Pavlović da prekine štrajk glađu i da se organizuje zajednički sastanak sa predstavnicima organizacija Sokoj, OFPS i PI, kao i predstavnicima udruženja novinara UNS.

Povezani tekstovi