EPA-EFE/WORLD ECONOMIC FORUM

„O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima – mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, izjavio je Vučić nakon sastanka, a prenosi RTS.

Od premijera Lija smo, rekao je, snažno čuli da bi Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju.

„Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako“, rekao je Vučić i izrazio zahvalnost Kini ne samo na međunarodnim odnosima, već i na ljudskim.

„Mi ćemo uvek sa ogromnom zahvalnošću pamtiti šta su oni učinili za nas u Železari, ali i što su u teškim političkim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije“, rekao je predsednik.

On je podsetio da se danas sastao sa guvernerom pokrajine Hebej, koja je veličine Nemačke.

Bilo je, naveo je, reči o dodatnim investicijama i mogućnosti da najznačajnije kompanije iz te provincije ulažu u industrijski park u Smederevu.

Kineskog premijera je, podstaknut „letnjim Davosom“, zamolio da Kina pomogne Srbiji oko četvrte industrijske revolucije.

On je rekao da je Srbiji „potrebna pomoć Kine u modernim tehnologijama, robotizaciji društva“.

„Molio sam i očekujem da se i naša delegacija pre moje naredne posete Kini u aprilu, kada će biti drugi samit u okviru Inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ na koji smo lično pozvani samo predsednik Rusije Vladimir Putin i ja, pripremiti i poslati nekoliko timova kako bismo videli gde bismo mogli da dobijemo učešće i dodatno razvijamo tehnologije“, rekao je Vučić.

On je dodao da je to bila glavna tema razgovora sa Lijem uz iskrene izraze prijateljstva.

Kina je u poslednje vreme postala čak peti trgovinski partner Srbije.

Iako se značajno povećava izvoz u tu zemlju, neuporedivo je veće ono što dobijamo iz Kine, napominje predsednik.

On je rekao da je u Srbiji sve više kineskih investitora i da time treba da se dičimo i hrabrimo.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da poseta Kini za njega još nije završena i da će biti okončana tek kada sedne u avion. Očekuje ga večera sa premijerom Kine Li Kećangom.

„Ja retko krijem i nisam neko ko je neemotivan pa da mogu da sakrijem. Veoma sam srećan, znam da smo mnogo toga dobrog doneli, videće se u budućnosti“, rekao je Vučić.

Vučić je posebno istakao značaj otvaranja industrijskog parka i zahvalio ministrima i Tomislavu Nikoliću čija je kancelarija obavila značajan posao.

Onima koji su ga kritikovali kada je „spominjao svinjske glave i papke“, rekao je da je bilo isto i kada je u pitanju saradnja sa Turskom u slučaju goveda, a danas se prvi put uvećava proizvodnja goveđeg mesa.

„Krenućemo sada da uvećavamo prizvodnju i svinjskog mesa“, rekao je Vučić.

Vučić je imao poruku i za one koji ga kritikuju.

„Lako je iz kafića kritikovati one koji danonoćno rade i bore se za svoju zemlju. Neka nastave, ja sam siguran da građani vide razliku između nas i onih koji bi da se smeju svemu a nisu nikakav rezultat napravili“, naveo je Vučić.