Foto: MOD

Danas to pokazujemo, našu reakciju u slučaju napada na našu zemlju i narod, našu sigurnost i spremnost da se odbranimo i zaustavimo svakog ko misli da probleme treba rešavati nasilje, rekao je Vučić posle pokazne vežbe „Zajednički udar 2018“.

Vučić je čestitao pripadnicima bezbednosnih snaga na uspešno obavljenoj vežbi i izvršenim zadacima, napominjući da nisu samo pokazali veštine, obučenost i tehniku.

Pokazali ste da ste u svakom trenutku spremni da branite nezavisnost, samostalnost i slobodu svoje Srbije. Od čuvanja Srbije, njene nezavisnosti, slobode i prava da sama odlučuje o sebi, nema većeg i prečeg zadatka, predočio je Vučić.

Mnogo smo uložili u slobodu, platili veliku cenu, podsetio je on. Srbiju volimo više od svega i nikome je nećemo dati, rekao je Vučić.

Vučić je najavio nova ulaganja u vojsku, policiju, opremu, dodajući da je tokom vežbe video šta su nedostaci.

Pre samo nekoliko godina nismo imali RV i PVO, a krajem godine imaćemo 14 najmodernijih lovaca četvrte generacije, do zuba naoružanih. Moći ćemo da računamo na veći broj helikoptera i najmodernije PVO oruđe, najavio je Vučić.

Vučić je rekao da je zahvalan Vladi Srbije na dobrom radu, njenoj predsednici, ali u vojsci se moraju u budućnosti izbegavati birokratske procedure kako bi vojnici i policajci živeli bolje, ne samo da im se povećavaju plate, već da brže i lakše dolaze do novih uniformi.

Na vežbi su učestvovaliu pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske, jedinice Vojne policije Vojske Srbije, bataljona Vojne policije specijalne namene „Kobre“ i snaga za podršku iz vazduhoplovnih brigada RV i PVO, u sadejstvu sa pripadnicima Žandarmerije, SAJ, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.

Prikazan je pešadijski ešalon snaga za reagovanje Vojske Srbije, koji je opremljen naoružanjem i vojnom opremom po „Projektu 1500“, a vojnici na služenju vojnog roka generacije „jun 2018“ položili su zakletvu.