Vučićeva revakcinacija u Doljevcu - saniranje štete 1Foto: EPA-EFE/ DIMITRIJE GOLL

Obaveštenje da će se predsednik vakcinisati kod nas dobili smo tek u subotu.

Najpre nam je bilo rečeno da će se vakcinisati u Doljevcu, a onda nam je javljeno da će primiti vakcinu u Pukovcu, selu u našoj opštini, kaže za Danas Goran Ljubić Međarac, predsednik opštine Doljevac i funkcioner SNS-a, povodom iznenadne promene lokacije na kojoj će se Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS-a, revakcinisati protiv kovida 19.

Vučić je u petak 23. aprila najavio svoju revakcinaciju za danas u Doljevcu, da bi juče iz njegovog kabineta bilo saopšteno da će se revakcinisati u Pukovcu, najvećem selu u ovoj opštini. Nakon dobijanja prve doze vakcine u Rudnoj Glavi 6. aprila, on je, međutim, najavljivao da će se revakcinisati u Merošini ili Babušnici.

Opština Doljevac je, slučajno ili ne, „ušla u kombinaciju“ dan nakon izricanja presude za kontroverznu saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca, za koju je osuđen Dejan Stanojević, vozač direktora Koridora Srbije i funkcionera SNS-a Zorana Babića, a Vučić u delu javnosti prozivan za sakrivanje ključnog dela snimka nesreće sa nadzornih kamera na rampi, kako bi se zaštitio Babić, koji je navodno vozio. U nesreći koja se dogodila u januaru 2019. poginula je Stanika Gligorijević, a pet osoba je teško i lakše povređeno.

– Ne znam zašto je prvo rečeno da će se predsednik revakcinisati u Doljevcu, a posle to promenjeno, pa će to uraditi u Pukovcu, koji je takođe u našoj opštini. Možda zato što je najveći odziv za vakcinaciju u Doljevcu, pa da se ne remeti taj red, ili zato što je prilaz do zdravstvene stanice u Pukovcu bolji…- kaže predsednik opštine Doljevac Ljubić.

Direktorka Doma zdravlja u Doljevcu Vesna Zlatanović Mitić, pak, za naš list kaže da je prva informacija o revakcinisanju Vučića u ovoj opštini stigla dan ranije nego što tvrdi Ljubić, prošlog petka.

– U petak nam je javljeno da će predsednik primiti drugu dozu u Domu zdravlja u Doljevcu, a onda, do kraja dana, da će to učiniti u zdravstvenoj stanici u Pukovcu. U svakom slučaju smo spremni i biće sve kako treba – dodaje Zlatanović Mitić.

Danijel Dašić, programski menadžer Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ocenjuje da Vučić „sve radi zbog rejtinga“, ali da je veoma dobra stvar što je posle većeg broja neispunjenih najava da će se vakcinisati, to ipak učinio. Vučićev lični primer će motivisati građane da se masovnije odazovu vakcinaciji, pošto mu građani Srbije najviše veruju, prioritetno zbog potpune kontrole medija.

– I to što on sve živo koristi za ličnu promociju možemo da mu oprostimo ako posle njegove revakcinacije poraste broj vakcinisanih u ovoj zemlji. Najveći razlog za nedovoljan odziv građana i jeste bio njegov antivakserski stav, svejedno da li pasivan ili aktivan. Nije se vakcinisao, nije nosio masku, tolerisao je Branimira Nestorovića koji je naneo izuzetnu štetu borbi protiv epidemije… Sad kada se vakcinisao, apelujemo na njega i da počne da nosi masku, a ako je moguće i da uzme odlikovanje Nestoroviću – kaže on za Danas.

Dašić ne isključuje mogućnost da je Vučića opredelila da se vakciniše u opštini Doljevac čak i teška nesreća na naplatnoj rampi kod ovog mesta, kontroverze koje prate tu nesreću duže od dve godine i prozivke dela javnosti da je umešan u prikrivanje dokaza, kako bi „sačuvao“ prilično nepopularnog Babića. Sve to nije dobro ni za predsednikov rejting, koji je njegova glavna briga.

Vučićeva revakcinacija u Doljevcu - saniranje štete 2

– Verujem da je spreman da i vakcinaciju u Doljevcu izvadi iz fioke i iskoristi je da popravi rejting. Čini mi se da mu je ponestalo trikova, pa već grebe po dnu. Ali sve dok ne budemo dobili taj ključni deo snimka od dva minuta sa naplatne rampe (u kojem se vidi trenutak sudara i ko je vozio službeni automobil koji je izazvao nesreću, prim. aut.), neće mu se verovati, bio on u Doljevcu ili ne – kaže Dašić, uz zaključak da je ipak najvažnije da Vučić svojom vakcinacijom, ma gde ona bila, motiviše građane da učine to isto.

Prema nezvaničnim spekulacijama, predsednik Srbije je odlučio da se vakciniše u doljevačkoj opštini zbog malog odziva njenih žitelja na vakcinaciju. Najnoviji podaci govore da je od oko 14.000 punoletnih stanovnika ove opštine, vakcinisano njih 4.034, a obe doze primila 1.631 osoba.

Nakon revakcinacije, Vučić će danas u Gadžinom Hanu razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave u Nišavskom okrugu. Nezvanični izvori kažu da je Gadžin Han između ostalog izabran za prvu postvakcinalnu vizitu jer je ta opština među najboljima u Srbiji po procentu vakcinisanog stanovništva. Od oko 5.000 punoletnih stanovnika opštine do sada je vakcinisano oko 3.100, a sve su češći dani bez ijednog obolelog od kovida 19.

Ubrzana sadnja, krpljenje, čišćenje…

Prema navodima medija, zbog najavljenog dolaska Vučića, i u Doljevcu i Gadžinom Hanu od prošlog vikenda radnici javnih preduzeća detaljno čiste tamošnje trgove, parkove i trotoare. Ubrzano se sadi novo cveće i zelenilo, a putari krpe udarne rupe na putu od Niša do Gadžinog Hana, i od tog mesta do Doljevca.

Ima veze sa presudom za nesreću kod Doljevca?

Ne savetujem predsedniku Srbije da se vakciniše u Doljevcu jer čujem da Zoran Babić tu vozi auto, pa se bojim za njegov život i bezbednost, rekao je za naš list advokat Božo Prelević, koji je zastupao deo oštećenih na suđenju za nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca, nakon najave da će se Vučić vakcinisati u ovoj opštini. Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike koja je i sama zadobila teške povrede opasne po život, kazala je da iznenadni dolazak Vučića na revakcinaciju u doljevačku opštinu „može da ima veze sa suđenjem i presudom za ovu tešku nesreću“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Vučićeva revakcinacija u Doljevcu – saniranje štete”

  1. Kada ce da shvati da mu koalicioni partneri i preletaci samo prave probleme. Treba izadju sami na izbore pa kad vide ko je presao cenzus onda praviti koaliciju. Vise gubi glasova nego sto ih dobija uz Krkobabica, Ljajica i ostalih prilepaka.

  2. Dokle bre ovaj SNS Vučić cirkus? „Cirkus Vučić gostuje danas u vašem mestu“. Pa zar i za vakcinu? Od svega što postoji pravi se po Srbiji Cirkus SNS Vučić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.