Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, oblast se koristi u političke svrhe 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je da nikakvi zvanični zahtevi ekoloških nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, a da to što su dospeli do medija govori da se ta oblast „koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca“.

Ona je povodom protesta koji je za danas u 13 sati, ispred Doma Narodne skupštine, organizovalo više organizacija kazala da će 2021. godinu obeležiti „do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije“.

„Životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što radimo. Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekale i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja“, poručila je Vujović.

Vujović je u saopštenju navela i da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći, da za njih ne postoji instant rešenje, ali da prve rezultate projekata koje je resorno ministarstvo pokrenulo očekuju već tokom godine.

„Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže“, navela je Vujović.

Ona je dodala i da se radi na izmenama zakona u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode, a da su pojačane i inspekcijske kontrole.

„Inspektori su svakodnevno na terenu, u redovnoj kontroli ili po prijavi građana. Od novembra prošle godine do sada podneto je više od 50 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup“, rekla je Vujović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, oblast se koristi u političke svrhe”

  1. Jadno je Ministarstvo koje ceka da mu drugi ukazu na probleme iz sopstvenog resora! Kakva je ovo izjava novopecene ministarke Vujovic? Za sta je placena?

  2. Niste ni vi došli na vlast noćas ,nego pre skoro 10 godina,što nešto niste uradili.Meni se čini da je vama bio cilj da postanemo lideri u Evropi po zagađenosti i uspeli ste.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.