Vulin preti vojskom pred veliki protest opozicije 1Foto: FoNet/ MOD

Prema rečima naših sagovornika, radi se o nedozvoljenom uplitanju vojske u dnevnu politiku i još jednom u nizu zloupotreba od strane političkog rukovodstva.

„Vojska Srbije, kao čuvar mira i stabilnosti, neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom“, saopšteno je pre dva dana posle zajedničke sednice kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba. U saopštenju se dodaje da je vojska opremljena i spremna da izvrši svako naređenje predsednika Srbije i da sačuva mir i stabilnost zemlje i naroda.

„Vojska Srbije poručuje svima, i u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka“, zaključeno je na sednici. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je juče osetio potrebu da pojasni saopštenje, tvrdeći da se ono odnosi na „svakog ko bi voleo da Srbija bude nebezbedno mesto za život“.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, u saopštenju ministarstva vidi nemar koji ministar Vulin gaji prema Ustavu i zakonima.

– Vojska ima ustavni zadatak da štiti zemlju od neprijatelja spolja. Iznutra, vojska ima mandat da pomaže stanovništvu u slučajevima elementarnih nepogoda, kao i da zaštiti ustavni poredak u situacijama terorističkih napada ili nereda širih dimenzija. Protest opozicije u subotu ne predstavlja ni elementarnu nepogodu, ni nemire, kaže predsednik Vojnog sindikata Srbije koji se nedavno pridružio građanima na ulici.

Antić napominje da ga ništa od ministra Vulina ne bi iznenadilo, pa ni to da naloži vojsci da krene na građane, ali i dodaje da je ubeđen da bi takvo naređenje bilo ignorisano.

– Vojnici imaju obavezu da odbiju nezakonit nalog. I pored toga što vojne starešine ćute i ne žele da se zameraju, duboko sam ubeđen da u vojsci ne postoji čovek koji bi izašao protiv svog naroda, navodi Antić.

Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), u saopštenju Vojske Srbije vidi najpre zloupotrebu vojske od strane ministra odbrane. Kako ističe, najava da će vojska sprečiti državni udar predstavlja zamenu teza.

– Ovo saopštenje može da se posmatra kao uvod u vanredno stanje, pošto samo u vanrednom i ratnom stanju vojska ima ulogu u odbrani bezbednosti unutar zemlje. Ministar odbrane očigledno smatra da je veoma opasno to što građani traže na ulicama svoja prava, navodi Stojanović Gajić.

Ministrova poruka, dodaje direktorka BCBP-a, nije prvenstveno upućena građanima koji protestuju, već ima cilj da se zastraše ljudi unutar sistema odbrane koji upućuju na zloupotrebe.

Za vojnog analitičara Vlada Radulovića saopštenje ministarstva predstavlja indirektnu pretnju vojskom pred najavljene građanske proteste.

– Jako je opasno što se vojska uvlači u dnevnopolitičke sukobe između vlasti i opozicije. Ne moramo da zamišljamo kako to izgleda, dovoljno je da se setimo 9. marta, poručuje Radulović. On poziva nadležne da ukoliko imaju pouzdane informacije o tome da se planira napad na ustavni poredak da te indicije obelodani, a odgovorne procesuira.

– Ukoliko takve informacije ne postoje, onda je i ovo saopštenje u službi marketinga, kojem je sklona vlast, ali i opozicija, kaže Radulović, uz opasku da Srbija ima znatno ozbiljnije bezbednosne izazove od ovog.

S druge strane, Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti i narodni poslanik izabran na listi Srpske napredne stranke, ne vidi nikakvu korelaciju između upozorenja Ministarstva odbrane i protesta opozicije koji najavljen za subotu.

– Vojska je samo jasno stavila do znanja da će raditi ono što joj je i uloga, štititi ustavni poredak. Ne postoji veza sa protestima, pošto građani ne mogu da izvrše državni udar, to mogu samo vojska i policija, navodi Dragišić, koji je i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Na pitanje zbog čega je baš pred protest vojska odlučila da svoju ulogu naglasi preko saopštenja, Dragišić napominje da se verovatno radi o odgovoru na pojedine pozive vojnicima da „pređu na drugu stranu“.

– Vi imate po društvenim mrežama pozivanje vojnicima i policajcima da podrže protestante, a nešto slično rade i neki sindikati. Mislim da je ovo saopštenje samo poruka da će vojska štititi ustavni poredak, poručuje Dragišić.

Saopštenje Ministarstva odbrane svojim izgledom i sadržinom podseća na saopštenja koje je Generalštab Vojske Jugoslavije objavljivao u mesecima koji su prethodili 5. oktobru. U jednom od takvih saopštenja iz maja 2000. godine Generalštab Vojske Jugoslavije saopštava da će biti preduzete sve mere za pravovremeno otkrivanje „kriminalnih radnji“ koje „umanjuju borbenu gotovost vojske“ i pozivaju na „rušenje ustavnog poretka zemlje“. U saopštenju je navedeno da je održan sastanak vojnopravosudnih organa i najviših predstavnika Saveznog ministarstva za odbranu i Generalštaba VJ, na kome je ocenjeno da je „usklađen rad svih subjekata odbrane i vojnopravosudnih organa bitan preduslov za nesmetano funkcionisanje vojske i naše države“.

„Istaknuto je da su SRJ i VJ izloženi velikim pritiscima i otvorenim pretnjama ali i terorističkim aktivnostima iniciranim kako od spoljnjeg, tako i od unutrašnjeg neprijatelja“, kaže se u saopštenju. Na sastanku je, kako se navodi, posebno naglašeno da se vojni pravosudni organi nalaze „pred veoma odgovornim i složenim zadatkom da obezbede što viši nivo krivično-pravne zaštite Vojske Jugoslavije, ali i društva u celini“.

Šutanovac: Poruka upućena inostranstvu

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane i predsednik novoosnovanog Saveta za strateške politike, za Danas navodi da se Ministarstvo odbrane ne obraća građanima koji protestuju. „Iako na prvi pogled i u svetlu protesta koji traju već mesecima deluje da se vojni vrh, a po meni i državni, obraća ljudima koji protestuju, ipak činjenica da se u saopštenju pominje „državni udar“, kao i da je upućeno kako domaćoj tako i inostranoj „pretnji“, stiče se utisak da je cilj saopštenja da se uputi poruka da se neće dozvoliti zloupotreba vojske od strane pojedinaca ili uticaja spoljnog faktora“, ističe Šutanovac. On dodaje da je Srbija, iako na tome ne radi u skladu sa neophodnim standardima, posvećena EU integracijama i, kako ističe, više je nego jasno da to strateško opredeljenje nema simpatije u jednom delu zemalja koje u tom slučaju Srbiju vide sa mogućim ishodom kao Crna Gora i Makedonija. „Činjenica je da se VS zloupotrebljava za dnevnopolitičke potrebe, pre svega od strane ministra, ali utisak je da je ova situacija mnogo ozbiljnija i da je poslata jasna poruka. Podsećam da se nedavno desio presedan i da je Specijalna brigada izmeštena iz komande Kopnene vojske, što je takođe signal da se nešto neuobičajeno dešava“, zaključuje Šutanovac.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.