Za razboj sele i supruga američkog ambasadora i kanadska ambasadorka (FOTO) 1Ambasadorke za razbojem Foto: NALED

Peta tradicionalna Tkačka kolonija na Staroj planini održana je od 4. do 7. avgusta. Tkalje iz nekoliko gradova Srbije tajnu zanata tkanja čuvenih šara pirotskog ćilima učile su u Sportsko – rekreativnom centru u Dojkincima gde su i bile smeštene.

Kolonija je odrana uz sve mere prevencije.

– Svidja nam se kako je Kolonija organizovana. Radimo ali smo išle i na izlet, kaže učesnica Kolonija Olgica Savić iz Sremske Mitrovice

Koloniji su posetile visoke zvanice ,među kojima su i ambasadorka Kanade Kati Čaba, i supruga ambasadora SAD u Srbiji En Godfri. One su se oprobale i u tkanju pirotskog ćilima. Svoje prve redove ćilima izatkale su uz pomoć iskusnih pirotskih tkalja.

Na koloniji je učestvovalo desetak tkalja iz nekoliko gradova Srbije. Jedna od učesnica kolonije je i supruga američkog ambasadora Eni Godfri. Ona nije krila oduševljenje onim što je videla na Tkačkoj koloniji.

Za razboj sele i supruga američkog ambasadora i kanadska ambasadorka (FOTO) 2
Detalj sa Tkačke kolonije Foto: NALED

-Jako cenim i vrednujem ovu vrstu rada.Dosta se bavim ručnim radom, pletenjem, šivenjem, izradom prekrivača. Htela sam da dođem ovde i učim kako se tka pirotski ćilim-rekla je Godfri.

Ambasadorka Kanade Kati Čaba, pokrovitelj kolonije je rekla da je očuvanje zanata poput pirotskog ćilima od izuzetne važnosti.

-To je za nas prioritet, kao i rodna ravnopravnost-rekla je ambasadorka Čaba, koja je takodje sela za razboj i probala da tka ćilim.

Za razboj sele i supruga američkog ambasadora i kanadska ambasadorka (FOTO) 3
Tkačka kolonija na Staroj planini Foto: NALED

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da je zahvaljujući naporima Grada ali i NALED-a i Etno mreže, pirotski ćilim postao poznat i cenjen i van granica naše zemlje.

-Mislim da je ovo odlična promocija Stare planine, pirotskog ćilima, da žene iz drugih gradova nauče ovaj zanat a da Etno mreža stvara nove mogućnosti za kreativne žene iz Pirota ali i cele Srbije-rekao je Vasić.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović kaže da pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD Tkačkim kolonijama govori o pažnji koju ova vrsta sadržaja izaziva u svetu, a posebno u diplomatskim krugovima.

-To govori da naše rukotvorine imaju perspektivu i u turističkom i ekonomskom smislu i zato im je potrebna podrška države da iz zanata sebi obezbede platu kroz plasman rukotvorina kao poslovnih poklona i turističkih proizvoda-rekla je Jovanovićeva.

Manifestaciju organizuje Grad Pirot u saradnji na NALED-om, Gradom Somborom, Etno mrežom i Zanatskom zadrugom za izradu ćilima i suvenira “Damsko srce“, pod pokroviteljstvom ambasada Kanade i SAD-a.

Čuvari pirotskog ćilima

– Kreativne Piroćanke su čuvari pirotskog ćilima. Osim što prenosimo znanje ženama iz drugih gradova, imamo i različite edukacije, razmenjujemo iskustva, probleme a sve sa ciljem očuvanja umetničkih zanata koji su na rubu opstanka-kaže direktorka Zanatske zadruge za izradu pirotskog ćilima i suvenira “Damsko srce“ iz Pirota Slavica Ćirić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.