Za Veljka Belivuka i Miljkovića Tužilaštvo predlaže doživotnu robiju 1STARSPORT)

Tužilaštvo za organizovani kriminal predlaže doživotnu kaznu zatvora za optužene vože kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marku Miljkoviću, prenose danas mediji u Srbiji.

Pozivajući se na Večernje novosti, mediji pišu da protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika njihove ekipe danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal podignuta optužnica i poslata Višem sudu na potvrđivanje.

Prema nezvaničnim navodima, oni se terete za pet ubistava, nelegalno držanje i rasturanje narkotika i oružja, otmicu i silovanje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv grupe Veljka Belivuka nekoliko dana pre isteka šestomesečnog zakonskog roka.

Istraga protiv Belivukove kriminalne grupe pokrenuta je 5. februara i nakon toga proširena je još šest puta, protiv istih osoba za nova krivična dela ili novih osoba.

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić je prošle sedmice na konferenciji za novinare ukazao da se pripadnici ove grupe terete za krivična dela zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovnu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje.

Dosta dokaznog materijala kojim raspolaže tužilaštvo predstavnici vlasti su već javno objavili. To se pre svega odnosi na fotografije osakaćenih tela žrtava preuzetih sa Skaj servera, ali audio i video zapisi.

Grupa Veljka Belivuka koja je funkcionisala pod plaštom navijačke frakcije pod nazivom „Principi“ uhapšena je 4. februara ove godine.

Ova grupa blisko je sarađivala sa crnogorskim kavačkim klanom, koji se već godinama nalazi u sukobu sa rivalskom škaljarskom grupom.

Belivuk i Miljković su nedavno u iskazu tužiocu tvrdili da su se lično sastajali sa najvišim predstavnicima vlasti u Srbiji i da su za njih obavljali razne poslove. Ove navode su demantovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Nenadić najavio optužnicu prošle nedelje

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić najavio je prošle sedmice optuđnicu protiv 31 optuženog. Na posebnoj konferenciji za medije Nenadić je tada pokazao deo optužnog materijala, uključujući forografije ubistava i oružje zaplenjeno u kući u Ritpeku, koja je bila tzv. štek kriminalne grupe.

Tužilaštvo se oglasilo nakon višednevnih medijskih napisa i iznošenja delova prikupljenog dokaznog materijala.

Fotografije sa mesta zločina i detalje o mučenju, masakriranju i uklanjanju žrtava za koje se tereti grupa prvi su u živom programu na TV Pink izneli Vučić i Vulin.

Potom je istraživačka mreža Krik objavila delove iskaza Veljka Belivuka u kojima je optužio Vućića i Vulina za saradnju.

Njus max Adria je kasnije objavila delove iz iskaza Miljkovića, a ovonedeljni NIN i delove iz iskaza osumnjičenog inspektora Hrvatina.

U među vremenu je glavni rednik tabloida Informer prepričao delove navodnog razgovora advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata, u kom se dogovaraju da optuže predsednika i ministra za saradnju.

Pretpostavlja se, ako je autentičan, da je razgovor tajno sniman, na šta je reagovala Advokatska komora najavom zahteva za izuzeće nekih od učesnika istrage.

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija juče je demantovala da je bilo ko snimao razgovore branilaca i njihovih klijenata.

„U toku istrage pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala su kroz međunarodnu operativnu policijsku saradnju došli do materijala koji su osumnjičeni imali na platformi ‘Skaj’, izjavio je tužilac Nenadić prođle sedmice.

Nakon toga je, naveo  TOK od pravosudnih organa jedne zemlje EU pribavilo kompletan dokazni materijal, među kojima su i fotografije, ali i video i audio-zapisi, koji se odnose na događaje i lica koja su pod istragom.

Od početka postupka istraga je šest puta proširivana.

„Na ovim fotografijama su Aleksandar Gligorijević Puki, Zdravko Radojević, Goran Veličković Goksi i Milan Ljepoja. Posedujemo i snimke Lazara Vukićevića, ali njih ne možemo da prikaženo, jer njegovu porodicu još čekamo da dođe i da im predočimo dokaze“, objasnio je Nenadić.

Na fotografijama su zabeleženi poslednji trenuci četiri žrtve, a neke su nastale i neposredno pre njihovog ubistva. Oteti i ubijeni mladići su komadani, sečeni su im udovi, glave… Svaki od tih monstruoznih postupaka je zabeležen posredstvom „Skaja“.

Na njihova tela su noževima urezivane uvredljive reči, takože delovi tela su sečeni i tako fotografisani, što je slato drugim pripadnicima grupe ili nalogodavcima. Novinarima su u petak prikazane originalne fotografije, bez zamućivanja i blurovanja.

Milivojević: Vučić da podnese ostavku

Ćlan Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavke na sve funkcije i da ode u Tužilaštvo za organizovani kriminal i kaže šta zna o osnivanju i delovanju kriminalnog klana Veljka Belivuka, kao i o svom učešću u tome.

Za Veljka Belivuka i Miljkovića Tužilaštvo predlaže doživotnu robiju 2
Srđan Milivojević Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

On je rekao da će se politička karijera Vučića „završiti“ u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Milivojević je specijalnom tužiocu postavio 15 pitanja, među kojima ko su „politički pokrovitelji“ tog klana, ko su saradnici iz bezbednosnih struktura i koja je u njemu uloga Vučića.

Pitao je na kojoj stranici optužnice je obuhvaćeno učešće Belivukovog klana u rušenju u Savamali, ko je pripadnike tog klana angažovao da budu obezbeđenje na inauguraciji Vučića i da li su to radili kao stranaćko obezbeženje Srpske napredne stranke ili kao državno obezbeđenje.

Kakva je uloga Veljka Belivuka u suzbijanju protesta i nasilja nad građanima i ko im je dao policijske legitimacije, značke i ovlašćenja službenih lica, pitao je Milivojević.

Veselinović: Belivuk je afera samo SNS-a

Afera sa Belivukom je afera samo Srpske napredne stranke i to je u njima donelo potrese, ocenio je danas Dobrica Veselinović iz organizacije Ne davimo Beograd, navodeći da se ta afera ne može razrešiti dok se ne smeni vlast.

Za Veljka Belivuka i Miljkovića Tužilaštvo predlaže doživotnu robiju 3
Foto: Medija centar Beograd

Veselinović je za N1, povodom najnovijih optužbi da ta organizacija dobija stotine miliona evra iz inostranstva da bi rušila vlast i ugrožavala stabilnost, rekao da su to „standardne optužbe SNS i Aleksandra Vučića.

„Ništa loše ne radimo. Vučić je u nekoliko navrata 2016-2017. godine govorio slično, prvo o osam miliona, zatim 20 miliona, pa je suma narasla na 35-40 miliona evra, da stranci finansiraju proteste, puč za smenu vlasti i ubijanje predsednika, to je ozbiljna besmislica, konstatovao je Veselinović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Za Veljka Belivuka i Miljkovića Tužilaštvo predlaže doživotnu robiju”

  1. Za te barabe jedina opcija je smrtna kazna ili da budu likvidirani „prilikom pokušaja bekstva“.

  2. Naravno da trebaju da dobiju dozivotu, ali i svi oni koji su im pomagali (policija, politicari…)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.