Zahtev Tviteru i Jutjubu da zabrane negiranje genocida u Srebrenici 1Foto: Pixabay/Pexels

Institut za istraživanje genocida Kanada zatražio je od Tvitera i Jutjuba da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

„Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavera i poricanja holokausta u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da napravite promenu pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osuđene ratne zločince“, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik Instituta Emir Ramić.

Navodeći da se društvene mreže sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca u pismu se podseća da je u julu 1995. godine u Srebrenici ubijeno više od 8.372 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dečaka i da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid.

„Imajući u vidu sudske presude, a u znak poštovanja na sećanje na žrtve genocida, poricanje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca treba da bude zabranjeno i onemogućeno na vašim platformama. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaših platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida“, naveo je Ramić.

Pisma su upućena izvršnim direktorima Tvitera Džeku Dorseju (Jack Dorsey) i Jutjuba Suzani Vojčicki (Susan Wojcicki).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zahtev Tviteru i Jutjubu da zabrane negiranje genocida u Srebrenici”

  1. Istina se brani argumentima, a laž zabranama i zakonskim odredbama. Sloboda govora i mišljenja je osnovno ljudsko pravo. A nije teško zaključiti kakve mračne sile stoji iza ovog ”Instituta za istraživanje genocida Kanada” koji očigledno ne želi da se kaže istina i koji svojim delovanjem krši najosnovnija ljudska prava.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.