Foto: M.P. / Protest inicijative Zajedno za vodu

Inicijativa koja okuplja stranke i udruženja građana negoduje zbog javnog obraćanja Nenada Obradovića građanima Zrenjanina i javno poziva investitora da dostavi kopiju građevinske dozvole, kao i da potvrdi oprečne navode o tehničkom prijemu i probnom radu.

– Investitor u otvorenom pismu tvrdi da je postrojenje prošlo tehnički pregled, da mu je odobren probni rad a da su u roku od 12 dana postignuti svi traženi parametri. Bivši direktor Vodovoda Ivan Dević je tvrdio da postrojenje nije puštano u probni rad, te da samim tim i ne postoji zapisnik Komisije sa rezultatima merenja. Takvi poslovi isključivo su u nadležnosti Komisije za tehnički pregled i ne postoji mogućnost da gradska uprava nije bila upućen i uključena u njen rad. Isto važi i za JKP „Vodovod i kanalizacija“. I ko je onda lagao, Obradović ili Dević? Da li će neko i ko da snosi odgovornost – pita Dušan Kokot ispred Građanske incijative “Zajedno za vodu”.

Do sada su predstavnici ove inicijative više puta pokušavali da razgovaraju sa predstavnicima gradske vlasti, organizovali protest, obratili se kabinetu premijerke Brnabić i podneli krivične prijave.

– Ako pregovore vode grad, Vlada, investitor i banka, zašto predstavnici građana u Skupštini grada Zrenjanina nisu čak ni obavešteni o održavanju sastanaka? Zašto građani ništa ne znaju? I kako to da je dogovor postignut a da se navodno ne zna ni da li postrojenje treba da otkupi grad ili država, ni da li će novac biti iz budžeta ili ćemo uzeti još jedan kredit – kaže Dušan Kokot.

Građansku inicijativu „Zajedno za vodu“predstavljaju političke partije i udruženja građana koja su se okupila samo oko jednog cilja a to je rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu. Čine je Udruženje “Naš grad, naša stvar” Udruženje potrošača “Begej”, Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Dosta je bilo, Demokratska stranka Srbije, Dveri, Narodna stranka – Povereništvo Zrenjanin, Pokret slobodnih građana, Zelena stranka, Vojvođanska stranka.