Zaposleni u službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bez plate od maja 1Foto: Medija centar

S obzirom na to da ta nezavisna državna institucija trenutno nema poverenika, iz Uprave za trezor odbijaju da izdaju naloge bez potpisa ovlašćenog lica, ukazuju naši izvori.

U Zakonu o zabrani diskriminacije se navodi da niko sem poverenika ne može da ima ovlašćenja.

Problem je u tome što Skupština Srbije treba da izabere novog poverenika, ali parlament još nije formiran, tako da se ne nazire kada će ova nezavisna institucija dobiti „šefa“.

Kako navode Danasovi izvori, osim plata, neizvesne su naknade za prevoz, zdravstvenu zaštitu, a ukoliko ovakvo stanje ostane, služba Poverenika za zaštitu ravnopravnosti neće moći da plaća račune, pa je moguće da će ova institucija ostati bez telefona, interneta, sredstava za higijenu.

Takođe, veliki problem je i to što pritužbe građana ne mogu da se rešavaju, jer je potrebno da ih potpiše poverenik. Danas saznaje da u službi Poverenika ima obolelih od korona virusa, kao i da je jedan broj zaposlenih u samoizolaciji.

– Naravno da sam obavestila blagovremeno i pre isteka mandata Narodnu Skupštinu o problemu nemogućnosti funkcionisanja ovog inokosnog državnog organa koji nema zamenike, u skladu sa Zakonom, i koji ima specifičan položaj u našem pravnom sistemu, što se odnosi i na plate zaposlenih. Sigurna sam da je pandemija korona virusa dodatno zakomplikovala situaciju, posebno u pogledu rokova, i da izbor poverenika nije mogao da se sprovede u aktuelnim uslovima – ukazuje za Danas Brankica Janković.

Ona veruje da postoji dobra volja da se problem u vezi sa zaradama zaposlenih prevaziđe i da će biti pronađen adekvatan način za to.

– Kolege iz institucije su me obavestile o kolegi koji je oboleo od kovida 19, kao i da su preduzeli predviđene mere zaštite i postupili u skladu sa uputstvima lica zaduženog za bezbednost i zdravlje na radu iz Jugoinspekta, s kojim Poverenik ima sklopljen ugovor. Takođe, sve vreme smo poštovali sve mere prevencije tokom vanrednog stanja uz efikasno pružanje zaštite od diskriminacije građanima koji su se nam se obraćali – naglašava Janković za naš list.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.