Zašto je RTS u vestima citirao Informerove laži? 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

U informativnom programu RTS-a prekjuče se desio svojevrstan presedan – u vestima su čitani tvitovi Dragana J. Vučićevića i neproverene informacije iz Informera sa sve uvredljivim rečnikom, bez kontaktiranja druge strane.

Vučićević je, naime, na Tviteru tvrdio da predsednik DS Zoran Lutovac u svojoj kancelariji drži uramljenu fotografiju vlasnika Informera, iza rešetaka, što, kako je naveo Vučićević, odslikava psihopatologiju Lutovca i drugih lidera opozicije.

– Osim što je neistina to da držim fotografije dotičnog u kancelariji, skandalozno je da se to na javnom servisu tretira kao vest, kao i to da se uzima „zdravo za gotovo“, bez provere na drugoj strani. Ukratko: neetički i neprofesionalno – ocenjuje Lutovac za Danas. On dodaje da je to, nažalost, još jedna potvrda da se informativni program RTS-a ponaša kao deo propagandne mašinerije vladajuće stranke, a ne kao javni servis građana.

Prenošenje tvitova i rasprava sa ove društvene mreže manir je informativnog programa Pinka, kojem se očigledno pridružio i javni servis. Od razmena mišljenja, argumenta, prepucavanja pa i vređanja, tabloidna štampa takođe pravi vesti i naslovnice, izvlačeći iz konteksta ono što njima odgovara.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Danas da je ovakav način izveštavanja na RTS-u – očekivan.

– Čim režim zapadne u probleme, i RTS prelazi na revolveraško novinarstvo, i to nije nikakvo iznenađenje, pošto su čelnici javnog servisa odavno rešili da budu propagandisti vlasti, odnosno jedne partije. Nemam dilemu da će biti još gore, jer će Vučić i SNS imati mnogo teških ispita u narednih pola godine i trebaće im puna podrška u veličanju svojih odluka i poteza, kao i u blaćenju i vređanju oponenata režima – ističe Bodrožić, dodajući da su čelnici RTS, bez sumnje, spremni i za te zadatke.

Novinarka Tamara Skroza kaže da je ništa na RTS-u više ne iznenađuje, „pa ni to što je nedopustivo za medij koji se predstavlja kao javni servis“.

– Ovo je još jedan korak dublje u bunaru u koji su odavno upali; još jedna potvrda da naše bivše kolege koje su odgovorne za program, više nisu novinari, već sluge. Bitno je samo da se ne zaboravi, da nam ne bi jednog dana pričali „kako su morali“, kako su „imali decu“ i kredite, i kako su zapravo bili heroji slobodne misli. Čovek koji ima obraz, ima i granicu. Oni nemaju – naglašava Skroza za Danas.

Uz neproverenu informaciju da u kancelariji Zorana Lutovca stoji njegova uramljena, montirana fotografija, Vučićević je na tviteru liderima opozicije poručio „koliko ste vi samo bolesni“. Lider Dveri Boško Obradović mu je odgovorio da mu zatvor ne gine i da to razume kao politički stav i predizborno obećanje „iza koga svi stojimo“. Vlasnik Informera mu je uzvratio naslovnicom i propratnim tekstom „Strašne pretnje lidera Đilasovog SZS – FAŠIZAM!“. Istraumiran pretnjama, Vučićević je juče sazvao konferenciju za novinare.

– Sada je očigledno da Boško Obradović, Đilas, Jeremić i ostali iz SZS hoće da u Srbiju uvedu najcrnji fašizam. Ovo nikada nije bilo u Srbiji. Nikada nijedan političar nije otvoreno pretio hapšenjem nekom novinaru. I to samo zato što taj novinar misli i radi svoj posao onako kako se to tom političaru ne sviđa – rekao je Vučićević, prenosi Informer.

– Ne preti meni Obradović hapšenjem zato što sam nešto ukrao, nekoga ubio ili počinio neko drugo krivično delo. On meni, mojoj redakciji i mojoj porodici preti jer mu nije po volji uređivačka politika Informera. Danas preti, sutra će zaista i da hapsi ako mu se najodlučnije ne suprotstavimo – istakao je Vučićević, dodajući da je Boško Obradović „jako opasan čovek“ čije pretnje moraju ozbiljno da se shvate.

Sa druge strane, Boško Obradović se pita zašto neko pozivanje na sprovođenje zakona smatra pretnjom.

– Niko od nas ne preti Draganu J. Vučićeviću. Samo obećavamo da će se nakon promene vlasti zakon primenjivati na sve, pa i na miljenika aktuelnog režima, Vučićevića. Mediji i urednici medija snose ogromnu odgovornost u društvu, a Informer je na 302 naslovne strane prošle godine objavio čak 362 lažne vesti. Da ne govorimo o klevetama i narušavanju ugleda i dostojanstva pojedinih lica, naročito lidera opozicije. Takve stvari podležu prekršajnoj, ali i krivičnoj odgovornosti u skladu sa zakonom – ističe Obradović za Danas.

On podseća da je u poslednjih godinu dana podneo osam tužbi protiv Informera, od kojih je u jednoj sud već presudio da ovaj list iznosi laži o Obradoviću i naložio da izdavač i odgovorni urednik Informera isplate naknadu od 200.000 dinara za povredu ugleda i časti.

Obradović: Vučićević mora zakonski da odgovara

Boško Obradović ističe da samo za jedno od dela „koje su za Informer konstantne“ a to je izazivanje panike, zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine.

– Ovaj papir koji se i ne može nazvati novinama, već propagandnim glasilom Srpske napredne stranke, svaki dan širi paniku. Sa stranica koje „aminuje“ upravo Dragan J. Vučićević svaki dan se građani Srbije zastrašuju najavama rata, katastrofa i slično. Normalno je da ovaj čovek treba zakonski da odgovara. To nije pretnja, to je stav i političko obećanje da onaj ko je zagadio Srbiju medijskim zlom mora i da odgovara – navodi Obradović.

UNS: Obradović da ne preti hapšenjem novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je juče zbog poruke lidera Dveri Boška Obradovića da „zatvor ne gine“ vlasniku i glavnom uredniku „Informera“ Draganu J. Vučićeviću, koju mu je poslao kao „predizborno obećanje“.

– UNS ističe da je ovakva poruka Obradovića novo urušavanje inače prljave političke borbe i nada se da uprkos tvrdnji da je to „obećanje iza koga svi stoje“ ostale opozicione stranke ne dele ovakve stavove pa očekuje da se o obećanju nedvosmisleno izjasne – saopštio je UNS.

RTS bez komentara

Direktor RTS Dragan Bujošević i urednik informativnog programa Nenad LJ. Stefanović juče nisu odgovorili na pitanje Danasa kako se u vestima našao prilog u kojem se čita tvit, kao i neproverene informacije koje je plasirao Dragan J. Vučićević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

58 reagovanja na “Zašto je RTS u vestima citirao Informerove laži?”

  1. Javno preduzece RTS je vec decenijama mesto najzesce korupcije, kriminala i terora nad gradjanima Srbije, gtako da ne iznenadjuje ni najnovija pljacka budzega preko Javne nabavke u Rtv Vojvodine. Visestruko javno i bestidno krsenje ionako taknkog zakona o javnim nabavkama predaje budzetska sredstva u ruke korumpiranih politicara preko takozvanih „strucnih“ firmi koje nemaju skoro nikakve kvalifikacije a istovremeno rade i „projekte“ i realizuju to sto su kao uradili, a niko to nije ni video. Tajna nad tajnama! Ni zalbe, tj javna pitanja u tenderskoj proceduri nisu bila dovoljan da se zaustgavi visetruko krsenje zakona. Posledice nisu odmah vidljiva, ali ce se to pokazatgi u mesecima koji dolaze.

  2. „Nikada nijedan političar nije otvoreno pretio hapšenjem nekom novinaru“

    Pa, istini za volju – i nije. Mislim, nije HAPŠENJEM. Već nečim drugim… (ko razume, razumeo je).

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.