Zašto parovi iz Srbije ne mogu da poklone preostale embrione? 1Foto: Pixabay/MedicalPrudens

Iako je Srbija 2017. godine dobila nov Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji dozvoljava donaciju jajnih ćelija, spermatozoida i embriona, parovi nisu u mogućnosti da ih doniraju.

Kasnije, 2019. godine urađeni su neophodni pravilnici koji se odnose na kriterijume za davaoce, a otvorena je i Banka reproduktivnih ćelija i embriona koja se nalazi u KC Srbije, GAK Višegradska.

Ipak, donora ćelija nema, ali ima donora preostalih embriona. Zašto se onda ti embrioni ne mogu darivati?

„Sve češće imamo situaciju kada parovi iz Srbije nakon što dobiju željeno dete ili decu iz postupka vantelesne oplodnje posle određenog vremena, najčeće to bude posle pet godina, žele da drugim parovima doniraju svoje preostale embrione. Imali smo nekoliko situacija ovakvih, ali nažalost iako imamo sve uslove za ovu donaciju ona se ne može još uvek sprovesti kod nas”, naglašava Sandra Jovanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Veoma je važno da znamo da je ovo jako human čin, da je retko i da treba poštovati ovakvu odluku para koji je solidaran sa drugim parovima, dodaje ona.

Zato, ističe, treba uraditi sve što je u našoj moći da se parovima iz Srbije koji žele da poklone svoje preostale embrione ovo omogući. Ne sme administracija da koči jedan ovakav postupak.

“Želimo da apelujemo na nadležne da što pre pronađu rešenje za ovaj problem kako se ti preostali embrioni ne bi uništavali zbog nemogućnosti poklanjanja (darivanja). Mi imamo Zakon, imamo Banku, imamo uslove, imamo i dobru volju parova kako vidimo iz prakse, samo treba napraviti jasan put kako za donore tako i za primaoce, promeniti ako je neophodno neka akta, ali treba što pre omogućiti parovima koji to žele da doniraju svoje embrione parovima kojima su oni neophodni. To je jedino ispravno i to moramo uraditi“, ističe još jednom Sandra Jovanović.

Parovi iz Srbije, kao i singl žene, za sada putuju u inostranstvo radi procedure vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom. Ovaj proces je skup i nekim parovima nedostižan.

Oni smatraju da Srbija ima kapacitete i mogućnosti da započne sa procesom donacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zašto parovi iz Srbije ne mogu da poklone preostale embrione?”

  1. Зашто да компликују живот и повећавају трошкове донирајући ембрионе кад је много једноставније да поклоне живу бебу? Са моралне стране, то му дође иста ствар.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.