Zašto Stefanović još nije saslušan o prisluškivanju Vučića? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, defakto uklonjen iz vrha Srpske napredne stranke zbog „objektivne odgovornosti“ u aferi prisluškivanja predsednika Srbije, ostavljen je na poziciji sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

Ovaj paradoks, saglasni su sagovornici Danasa, još jedan je pokazatelj da politička moć u Srbiji izvire isključivo iz vladajuće partije i najužeg kruga predsednika Aleksandra Vučića, a ne iz državnih funkcija i zakona koji određuju njihove nadležnosti.

„Stefanoviću je presudila partija“, nedvosmislen je Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

– Na odluku SNS-a da suštinski odstrani Stefanovića iz vrha partije nisu uticali objektivni rezultati njegovog rada, već je to bio ishod unutarpartijskog sukoba između njega i Vučića. Stefanović je očigledno imao određene karte, verovatno u vidu nekakvog kompromitujućeg materijala, koje mu nisu bile dovoljne da ga zadrže na poziciji u partiji, ali kojima je kupio odstupnicu u vidu zadržavanja državnih funkcija, ističe Petrović.

A deo tog „zlatnog padobrana“ predstavlja i funkcija sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Na tu funkciju Stefanovića je novembra 2017. godine imenovao upravo Vučić, nakon što je izabran za predsednika Republike. Ta funkcija je sve samo ne protokolarna. Naime, Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđa da sekretar Saveta po automatizmu postaje i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koji operativno usklađuje rad tri službe bezbednosti. Pritom, isti zakon dozvoljava predsedniku Srbije da diskreciono postavlja i uklanja sekretara Saveta. To što je Vučić dozvolio Stefanoviću da ostane šef Biroa, prema rečima Predraga Petrovića, ne znači istovremeno da će Stefanović imati odrešene ruke na toj poziciji.

– Moć u bezbednosnom sektoru prvenstveno zavisi od lojalnosti ljudi po dubini. A ako pogledamo sastav Biroa za koordinaciju službi videćemo da njega čini i Bratislav Gašić, načelnik BIA, izuzetno lojalan Vučiću, kao i Đuro Jovanić, načelnik VBA koji je bio Vučićev ađutant iz perioda kada je obavljao funkciju ministra odbrane. Dakle, Stefanović će ostati šef Biroa, ali njemu će u značajnoj meri biti vezane ruke, ističe Petrović.

Ono što činjenicu da je Stefanović i dalje šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti čini neobičnom je izgovor pod kojim je on defakto smenjen sa mesta šefa beogradskog odbora SNS-a. Naime, Stefanović je preko medija, ali i kroz nezvanične izjave brojnih partijskih funkcionera, proglašen odgovornim za prisluškivanje predsednika Vučića. Stefanoviću je sam Vučić zamerio na „objektivnoj odgovornosti“ iz perioda dok je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova. Stefanović je, podsetimo, prošlog vikenda sam podneo ostavku na visoku stranačku funkciju, ali tek nakon što su mu lokalni odbori stranke javno uskratili podršku.

Advokat i nekadašnji zamenik ombudsmana Miloš Janković ističe da je ostanak Stefanovića na državnim funkcijama još jedan dokaz važnosti partije u domaćem političkom sistemu.

– Partija ima veću težinu nego država i sve bitne odluke se donose van državnih organa. Ovlašćenja bilo kog državnog organa su definisana propisima, ali stvarna ovlašćenja se određuju u centrima moći koji se nalaze u strankama, navodi Janković, dodajući da je pitanje koliko dugo će se Stefanović zadržati na poziciji sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

To što je Stefanović platio političku cenu za aferu prisluškivanje, međutim, ne mora da znači da će da plati i krivičnu. Naime, ovaj slučaj je u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal koji je krajem prošle godine pokrenuo predistražni postupak koji ima za cilj da utvrdi da li je i ko neovlašćeno nadgledao komunikaciju predsednika Srbije. Za skoro šest meseci koliko tužilaštvo ispituje slučaj prisluškivanja Stefanović nije ni saslušan. Tužilaštvo jeste nedavno ispitalo Stefanovića, ali u sklopu istrage protiv Gorana Papića koja nema dodirnih tačaka sa prisluškivanjem predsednika.

Afere bez sudskog epiloga

Advokat Miloš Janković je uveren da Nebojša Stefanović neće krivično odgovarati za prisluškivanje Vučića. „Možda sam neinformisan, ali ne mogu da se setim slučaja kada je neka afera vlasti dobija svoj epilog u vidu pravosnažne sudske odluke. Ne očekujem da će to da se desi u ovom konkretnom slučaju, kao ni to da ćemo dobiti definitivne odgovore šta se zaista dogodilo“, zaključuje Janković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zašto Stefanović još nije saslušan o prisluškivanju Vučića?”

  1. Možda je i on prisluškivan. U tom slučaju, on je već saslušan, tako da ne brinete.

  2. Dovoljna mu ja kazna to što je morao podneti ostavku na određenu funkciju . Zato treba ostaviti čoveka na miru . Od sad će biti dobar . Nije to Ranković pa da mnogo ispašta zbog prisluškivanja . A nije ovo ni truli komunizam kao u vreme pomenutog Rankovića .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.