Foto: Medija centar

NJena Tviter izjava je korak do fizičkog nasilja. Ona ima moć. Poslanica je u parlamentu Srbije. Ona je traženi begunac od zakona. Štiti je policija i pravosuđe Srbije. Ona je funkcionerka ultradesničarske partije koju vodi osuđeni ratni zločinac.

Srbija nikada zvanično nije priznala genocid u Srebrenici. Nijedna vlada. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je do 2008. godine slavio Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu robiju i zbog genocida u Srebrenici. Predsednik Vučić nikada se nije distancirao od toga. Imao je i on sličnih izjava u prošlosti ovoj Radetinoj. Suđenje osmorici optuženih u slučaju Srebrenica pred Specijalnim sudom za ratne zločine odlaže se iz kvaziproceduralnih razloga, a optuženi se brane sa slobode. Ratni zločinci učestvuju u javnom životu Srbije, kao profesori, učesnici debata i na najvišim državnim skupovima. Na primer, Vinko Pandurević, komandant Zvorničke brigade u okviru Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, učestvovao je u napadu na Srebrenicu u julu 1995. godine i okupiranju enklave koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, sad učestvuje u unutrašnjem dijalogu o Kosovu. Oni koji traže istinu i pozivaju na odgovornost zločince za genocid u Srebrenici izloženi su šikaniranju. Slične izjave kakvu je objavila Radeta bile su sastavni deo propagande koja je prethodila genocidu u Srebrenici ili pratila genocid u Srebrenici.

Hatidža Mehmedović je u genocidu u Srebrenici izgubila gotovo sve članova porodice, među kojima su sinovi Azmir i Almir, suprug Abdulah. Više od 20 godina života provela je u borbi za istinu o genocidu u Srebrenici. Bila je predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“. Ceo svet divi se Hatidži Mehmedović i njenoj izdržljivosti u traženju istine.

Sve gorenavedeno što se odnosi na kontekst u kome je izjava data ukazuje da izjava Vjerice Radete može da vodi nasilju. Stoga njena izjava izjava nalaže hitnu AKCIJU!!! Neophodno je pod hitno oduzeti poslanički mandat Vjerici Radeti i zabraniti joj da daje bilo kakve izjave i učestvuje u javnom životu. Predstavnici vlasti jasno moraju da se izjasne o genocidu u Srebrenici. Neophodno je preispitati odgovornost pravosuđa za nepoštovanje odluka Haškog tribunala i Mehanizma haškog tribunala o hapšenju Vjerice Radete zbog zastrašivanja svedoka u slučaju Šešelj. Odgovornosti ne mogu biti oslobođene ni ministarka pravde Nela Kuburović i pogotovo glavna tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković. Zaštita onih koji zastrašuju svedoke ne može se pravdati nikakvim proceduralnim razlozima. Zastrašivanje svedoka je krivično delo u svakoj zemlji.

Izjava Vjerice Radete zahteva i AKCIJU međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije. Ona jedina ima mehanizme uticaja na Vladu Srbije. Sada je jasno koliko je proces suočavanja neophodan Srbiji.