Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

Protest će početi u 17 sati na Trgu Nikole Pašića, najavljen je putem društvenih mreža i nije naznačeno ko je organizator.

Kako je istaknuto u najavi, protest nije „politički obojen“ i organizuju ga nezadovoljne trudnice i porodilje koje će zbog promene načina obračuna, tokom porodiljskog odsustva ili radi nege deteta, primati veoma male mesečne iznose.

Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, koji ukazuje na problematične odredbe ovog zakona od kada je usvojen, ističe da taj portal ne učestvuje u organizaciji protesta ali smatra da je nezadovoljstvo majki potpuno opravdano i posledica izostanka reakcije države.

– Mi smo verovali da ovo može da se reši i na drugačiji način, da ne mora da dođe do protesta. Strašno je što nadležni ćute na sve naše apele i što je država dozvolila da se trudnice i porodilje nađu na ulici. Teško je reći da to podržavamo ali moramo da istrajemo i vršimo pritisak na odgovorne da se ovo reši, naglašava Mihnjak. Ona ponavlja da su neki od najvećih propusta ovog zakona to što nije usklađen sa Zakonom o radu i sa međunarodnom konvencijom o zaštiti materinstva, a postoje i brojne diskriminatorne odredbe.

– Stavka koja je dovela do najvećih problema je uslov da radni odnos traje 18 meseci pre plaćenog odsustva. To je dug vremenski period a ugrožava roditelje koji jesu u radnom odnosu, naglašava Mihnjak. Novim propisom oštećene su mame koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, mame koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina, kao i mame koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Više od 10.000 potpisnika peticije

Na društvenim mrežama uveliko se raširila vest o potpisivanju peticije za izmene ovog zakona. Peticija „Borba protiv smanjenja plata porodiljama“ do sada je prikupila više od 10.000 potpisa i izazvala brojne komentare i reakcije.

Traži se i ostavka Đorđevića

– Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Ðorđević treba da podnese ostavku zbog skandaloznih posledica Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom – rekao je Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, i dodao da se poslednjih nedelja veliki broj trudnica, majki i porodilja žali na „katastrofalne posledice“ tog zakona. Obradović je dodao da su Dveri već podržale zahtev internet portala Bebac da ministar rada Zoran Ðorđević podnese hitnu i neopozivu ostavku, kao i da se Dveri pridružuju grupi mama koje će sutra protestovati pod sloganom “Mame su zakon“.