Foto: Grad Uzice

Saradnja sa kineskim gradom od oko 11 miliona stanovnika, koji je sedište pokrajine Hejlungđang u Mandžuriji, uspostavljena je pre tri godine, zahvaljujući Lindi Vong, predsednici kineske „Jihao grupe“, koja je tada donirala 340.000 evra za završetak vrtića u užičkom naselju Pora, a sa kojom je kontakt uspostavio Nikola Selaković, inače Užičanin i u to vreme ministar pravde, koji je pre nekoliko godina inicirao posetu kineskih privrednika Užicu.

Vrtić, u kome užički mališani uče kineski jezik, nazvan je po njoj i njenoj grupaciji „Jiahi mama Vong“, jer je deca u Kini, zbog njenog humanitarnog rada, zovu „Mama Vong“. Ulica u kojoj se nalazi vrtić nazvana je Harbinska, a obližnji park dobio je naziv Park prijateljstva.

„Toliko puta sam bila ovde i vidim da se Užice menja. Došla sam da obiđem i vrtić, da vidim kako naši mali prijatelji žive i da li su bar malo naučili kineski. Volela bih i da Užičani dođu u Kinu i Harbin da vide kako se razvijaju“, kazala je gospođa Vong kojoj je, pre dve godine, uručena Povelja Užica, najviše javno priznanje grada.

Sun Džu, gradonačelnik Harbina, podsetio je na to da su dva grada uspostavila prijateljske odnose 2015. godine i najavio nastavak saradnje.

„Harbin je veliki turistički centar i želja nam je da našim građanima i turistima ponudimo proizvode iz Užica, a sigurno je da će biti i saradnje u kulturi, zdravstvu i obrazovanju“, rekao je gradonačelnik Harbina.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, kazao je da će sporazum omogućiti saradnju užičkih i kineskih privrednika, a potom podsetio na to da „Sirogojno kompani“, već izvozi borovnice u Kinu, a da je užička firma „Tekstil“ veliki uvoznik iz te prijateljske zemlje.

– Kada smo u junu posetili Harbin, gradonačelnik nam je rekao da million njihovih građana putuje u inostranstvo. Pokušaćemo da nađemo turoperatora sa obe strane, kako bi naš grad postao deo regionalne turističke ture. Partnerima iz Kine smo ponudili da po povoljnim uslovma grade kapacitete za zdravstveni i sportski turizam, investitorima da posluju u budućoj industrijskoj zoni na Beloj Zemlji, a visokoškolskim institucijama voljni smo da omogućićemo prostor u Krčagovu“, rekao je Petković i dodao da je sa gostima ponovo razgovarao o mogućnostima za ulaganja u aerodrom „Ponikve“, kod Užica.