Združeno taktička vežba "Odgovor 2021" održana na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" (FOTO) 1Foto: MOD

Završnica Združeno taktičke vežbe „Odgovor 2021“ izveli su danas pripadnici Vojske Srbije i policije na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“.

U združenoj vojno-policijskoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“ učestvovalo je oko 1.500 pripadnika Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Helikopterske jedinice MUP Srbije, pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao vežbi, izjavio je da je „veoma ponosam“ na sve što su pripadnici vojske i polcije prikazali na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“ tokom združene vežbe „Odgovor 2021“ i najavio dalju modernizaciju i ulaganje u sistem odbrane.

Vučić je rekao da su današnjom vežbom, u kojoj su korišćena savremna sredstva, naoružanjei oprema, vojska i policija pokazali „koliko je ulaganja potrebno“ u odbranu i najavio da će odbrambeni sistem Srbije biti snažniji, a da će pripadnici vojske „imati bolje uslove za život“.

On je naglasio kako je“posbno ponosan“ što je premijerka Ana Brnabić uručila ključeve stanova za 584 pripadnika Vojske.

Verujem da daljom modernizacijom i snaženjem vojske i policije možemo preventivno da delujemo i odvratimo svakog agresora, a protiv terrotista ćemo delovati brzo i veoma efikasno, rekao je Vučić, a prenosi FoNet.

Predsednik Vučić je rekao da su vremenski uslovi bili neuporedivo bolji u Banatu, nego na Pasuljanskim livadama, ali da „da su svi impresionirani nečim novim što smo videli ovde u rejonu Pasuljanskih livada“.

A to je kako „Pancir“ gađa. Za one koji ne znaju to je pet hiljada metaka, govorim samo o topovima, a ne pričam o raketama koje „Pancir“ koristi za gađanje vazduhoplova, pet hiljada metaka od 30 milimetara u minutu – to je bukvalno da se brdo ruši. To je ogromno pojačanje za Vojsku Srbije – istakao je predsednik Vučić.

Danas je moglo da se vidi, dodao je predsednik Vučić, kako i na kojoj udaljenosti „tuku“ helikopteri Mi-35, a odlično su to raketama učinili i helikopteri „gama“.

– I Žandarmerija je odlično pokazala svoje umeće ovde, ali rekao bih i ljudi koji su gađali iz višecevnog bacača raketa, minobacača, svih oklopnih vozila i tenkova. Pokazali su ogromno umeće i koristili bojevu municiju – istakao je Vučić, dodajući da su učesnici vežbe odlično i profesionalno obavili svoj posao.

U delu vežbe „Odgovor 2021“ na „Pasuljanskim livadama“ učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije, oko 200 pripadnika Policije i više od 140 borbenih sredstava i sistema.

Taktička pretpostavka podrazumevala je da su oružane snage neprijatelja, ekvivalenta mehanizovane brigade, koordiniranim aktivnostima izvršile  oružanu agresiju na deo teritorije Srbije.

Na osnovu prikupljenih podataka u dubini borbenog rasporeda neprijatelja, u akciju je krenula oklopno-izviđačka četa na vozilima BRDM-2MS i dejstvovala po jedinicama neprijatelja u nastupanju. Izvlačenje borbenog osiguranja podržano je vatrom minobacača 120 milimetara.

Posmatrači su imali priliku da vide izuzetne efekte dejstava artiljerijsko raketnog sistema “Pasars“, baterije „Pancira S-1“ i brigadne raketne grupe višecevnih lansera raketa „Plamen S“ koji su dejstvovali po neprijateljskim položajima.

Naredni segment vežbe bio je rezervisan za prikaz dejstva Žandarmerije po ubačenoj terorističkog grupi. Ova dinamična sekvenca obuhvatila je manevar i odlučno dejstvo borbenih vozila „lazar 3“ u kombinaciji sa specijalističkim timovima koji su do zone dejstva došli na kvadovima. Usledilo je uspešno gađanje raketama „maljutka“ po „oklopnim vozilima“ neprijatelja.

Naredni segment vežbe doneo je gađanje tenkovskog voda M-84 na daljinama od 4.100 metara topovima 125 milimetara.

Usledio je nalet helikoptera „gama“ koji su ciljeve na oko 2.300 metara uspešno uništili protivoklopnim raketama.

Zatim je prikazano dejstvo bataljonske vatrene grupe sa minobacačima 120 milimetara koju su činili pripadnici Vojske i Žandarmerije.

Najdinamičniji deo vežbe počeo je uvođenjem u borbu helikoptera Mi-35 koji su pokazali izuzetnu vatrenu moć gađajući ciljeve na zemlji nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra, zatim vatrena priprema napada iz višecevnih lansera raketa „Plamen S“ i napadom pešadijske čete na „hamerima“, mehanizovane i tenkovske čete, uz podršku helikoptera Mi-35 i „Pancira S-1“.

Jedinica Žandarmerije zatim je prikazala borbeno-taktičke radnje blokade i uništenja zaostale neprijateljske grupe u naseljenom mestu, a vežba je privedena kraju pokaznom evakuacijom ranjenika iz zone operacije helikopterom Mi-8, pod zaštitom helikoptera „gama“.

„Vežba na „Pasuljanskim livadama“ pokazala je izuzetnu vatrenu moć i odlično sadejstvo snaga. Ovakvim odlučnim akcijama učesnici vežbe šalju poruku građanima da su sigurni i bezbedni kad imaju ovakav neprobojan bedem svakome ko bi se usudio da ugrozi Srbiju“, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Na poligonu „Orešac“ završen je prvi deo Združeno-taktičke vežbe „Odgovor 2021“. Cilj složenog i dinamičnog segmenta vežbe na „Orešcu“ bio je prikaz osposobljenosti 72. brigade za specijalne operacije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja protivterorističke operacije, u sadejstvu sa snagama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 63. padobranskom brigadom i Specijalnom antiterorističkom jedinicom MUP-a Srbije po temi „Uništenje terorističke grupe i oslobađanje talaca”.

Na vežbi je učestvovalo više od 200 pripadnika Vojske Srbije i oko 100 pripadnika policije. Angažovano je osam vazduhoplova, 22 borbena vozila, sedam čamaca, dve bespilotne letelice, kao i druga savremena borbena i neborbena tehnika koju koriste specijalne jedinice.

Vežba je izvedena u tri dimenzije: na kopnu, u vazduhu i vodi, kroz pet sekvenci – izviđanje, posedanje linije blokade, napad na terorističke snage, oslobađanje talaca i evakuacija.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Združeno taktička vežba „Odgovor 2021“ održana na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“ (FOTO)”

  1. Oduvek je lep prizor za oko i ponos drzave pokazne vezbe obucenosti pripadnika vojske i policije. Ni dan danas tog ponosa ne manjka gledajuci vezbe na poligonima Oresavac i Pasuljanske livade.

  2. Vojska i policija iz meseca u mesec sve vise napreduju, Srbija ulaze u svoj najjači stub i sa ponosom pokazuje dokle smo dogurali.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.