Zekić: Nema pritiska na N1 i Novu S, REM ne može da ih kazni 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Na sednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) 2. marta ove godine odlučeno je da tokom predizborne kampanje pod nadzorom regulatora budu i televizije N1 i Nova S.

Odluka je, kako su tada objasnili u REM-u, doneta između ostalog i u cilju poštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji.

Dok su kritičari ove odluke tvrdili da je reč o političkom pritisku, u televiziji N1 su rekli da je taj monitoring dobrodošao, zato što oni vode računa o ravnopravnoj zastupljenosti stranaka u izbornom procesu i poštuju sva pravila etike i profesije.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić za Udruženje novinara Srbije (UNS) kaže da misli da je ta odluka dobra, da je glasao za nju zato što smatra „da ćemo na taj način imati potpuniju i obuhvatniju predstavu o stanju u televizijskom izveštavanju u zemlji“.

„Možda reč ‘nadzor’ zvuči strogo, pa to izaziva podozrenje, možda bi reč ‘praćenje’ bila adekvatnija za ove dve televizije, jer su ingerencije REM-a u odnosu na njih slabije nego u odnosu na ostale emitere“, kaže Cvejić za UNS.

O navodima da je ova odluka pritisak na N1 i Novu S Zekićeva navodi da obe televizije prate političke prilike u Srbiji, kao i da nije reč o pritisku zato što REM nema načina da N1 i Novu S „pritisne“, osim preporukom koju je REM izdao komercijalnim televizijama u vezi sa izveštavanjem u izbornoj kampanji.

„Obe televizije su prekogranične, pod jurisdikcijom drugog regulatora. Nemamo načina da ih kaznimo ako budu radile protivno našim preporukama. Opet, ovaj put je bilo važno da svi znaju da ih doživljavamo, kada je reč o praćenju izbora, ravnopravno, i da ćemo pratiti i beležiti njihov rad“, kaže ona.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zekić: Nema pritiska na N1 i Novu S, REM ne može da ih kazni”

  1. Normalno je da prate sve medije. NIJE normalno da na rad medija (svih osim Nove i N1) nemaju primedbi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.