Živković: Patrijarh je pogrešno procenio ove na vlasti 1Foto: Fonet/ Marija Djokovic

Zoran Živković, nekadašnji premijer Srbije, pre toga i gradonačelnik Niša, priseća se u razgovoru za Danas kako je upoznao patrijarha Irineja u Nišu, zajedničke saradnje i ličnog prisnog odnosa.

– Upoznao sam Irineja davno, ako se dobro sećam 1992. godine, kada sam ušao u politiku on je pokazao interesovanje da me upozna. To je bio čovek koji je bio potpuno svestan onoga što se dešava oko njega. Naravno, bio je odan crkvi i veri ali imao je dobru komunikaciju i sa ljudima koji nisu bili vernici. Upoznao sam ga tako što me je pozvao na svoju slavu – Cveti. Kasnije sam imao tu privilegiju da mi krsti sina i ćerku i da me venča. Imam čast da imam i dva odlikovanja koja sam od njega dobio – orden Svetog Save drugog reda i orden Svetog Romana Eparhije Niške, govori Živković u prilog tome koliko je dobro poznavao upokojenog patrijarha.

Zajedno su, kaže, učestvovali u različitim izazovnim situacijama za srpsko društvo – kroz rat i bombardovanje do izgradnje hramova.

– Kada je u ostatku Srbije vlast organizovala ono besmisleno igranje na mostovima, mi smo tada, pod bombama, počeli izgradnju Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Ja sam položio kamen temeljac u uniformi. Važno je setiti se i početka građanskih protesta 1996. godine posle krađe na lokalnim izborima, tada sam zamolio Irineja da nađe način da nam pomogne. On je poslao najpopularnijeg sveštenika u Nišu da govori na protestima, a kada smo u šetnji prolazili pored Saborne Crkve oglašavala su se zvona, iako to nije bilo po protokolu. Kada je 2001. godine izbio požar u Sabornom hramu u Nišu bio sam u poziciji da pomognem u obnovi, seća se Živković.

On ističe i da su se poslednjih par godina udaljili, i ako su do pre tri godine jedan drugom bili redovni gosti na slavi.

– Povučen ljudima oko sebe je počeo da pravi greške u proceni, posebno onih ljudi koji sada drže vlast u ovoj državi. Bez želje da kažem bilo šta loše, to naprosto nije bio onaj Irinej koja sam ja upoznao pre 30 godina. Mislim da se okružio ljudima koji su bili veći srebroljupci nego poštovaoci vere, istine i časti, naglasio je Živković.

Da podsetimo, Vlada Srbije donela je juče odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji povodom smrti patrijarha Irineja.

Sveta Liturgija i sahrana patrijarha Irineja biće održane u nedelju 22. novembra 2020. godine.

Prema preporukama Kriznog štaba i zbog primene epidemioloških mera, neće biti moguće celivanje tela blaženopočivšeg partijarha Irineja, već će narod u nedelju u Hramu Svetog Save moći da priđe na nekoliko metara od odra, da se pokloni i izađe iz Hrama, rekao je večeras za RTS sveštenik Dragan Šovljanski.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

57 reagovanja na “Živković: Patrijarh je pogrešno procenio ove na vlasti”

  1. Ово би сећање више пријало да чује блаженопочивши патријарх Иринеј од оних изговорених а поготово оних које ћемо чути у циљу самопромоције појединаца.

    • Patrijah je imao mnogo dobru dušu bio je iskren čovek poštovao je svakog od nas. Ovo što je Živković izjavio je neprimereno ponašanje smatram da on to nije zaslužio da se tako govori o njemu. Stvarno sramota.

      • Tek ovo je samopromocija jer smo na Zivkovica skoro svi zaboravili i nije nam ostao bas u nekom lepom secanju.

  2. Nije on pogrešno procenio ove na vlasti. Odlično su se slagali. Trak pare za hram, trak ćutanje oko KIM.

  3. A vi ste ih kanda dobro procenili? Toliko dobro da ste ih vratili na vlast!! Vi iz ds-a ste vaspostavili ove hulje na vlast!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.