Značajan pad broja obolelih u užičkom regionu 1Foto: Nenad Kovačević

Od kraja marta ove godine do danas, višestruko se smanjio  broj inficiranih virusom korona, a značajno je smanjen i broj kovid pacijenata u bolnicama u Zlatiborskom okrugu.

Krajem marta bilo je dnevno i do 250 novih slučajeva infekcije, da bi taj broj opadao i juče je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, virus potvrđen kod 33 osobe.

Među novoinficiranima u Užicu i Arilju je po sedam,  Priboju šest, Čajetni četiri, Bajinoj Bašti tri, Požegi i Novoj Varoši po dve, Prijepolju i Kosjeriću po jedna osoba.

U tom okrugu, od početka epidemije, registrovano je 28.005 slučajeva infekcije.

Trend značanog poboljšanja epidemioloških prilika je prepoznatljiv po uporednim podacima užičkog Zavoda. Tako je u martu ove godine bilo 5.003, aprilu 3.129, a od početka maja je potvđeno 666 novih slučajeva.

I u bolnicama je manje kovid pacijenata. U 17 zdravstvenih ustanova trenutno je na lečenju 213 bolesnika, što je skoro duplo manje nego u martu. Smanjuje se i broj najtežih slučajeva, pa je juče na respiratorima bilo sedam pacijenata, odnosno dvadesetak manje nego pre dva meseca.

Na lečenje su juče primljena 22, a otpšteno je 35 bolesnika.

„Pretpostavka je da se broj inficiranih smanjuje zbog vakcinacije i poštovanja protivepidemijskih mera“, rekla je za Danas dr Aleksandra Andrić, epidemiološkinja u užičkom Zavodu za javno zdravlje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.