ZSF: Gradska vlast uvođenjem 5G mreže stavlja profit kompanija ispred zdravlja građana 1Foto: Pixabay/Ashirova0

Oni su objasnili da je 2018. izmenjen  Plan generalne regulacije „Bagljaš“ i  izostavljena je ranija zabrana.

U važećem pravilniku stoji:

“Dozvoljeno je postavljanje baznih stanica u ’zonama povećane osetljivosti’ koje su na osnovu Pravilnika o izvorima nejonizujućeg zračenja od posebnog interesa:

  • područja stambenih zona u kojima se osobe mogu zadržavati i 24 sata dnevno;
  • škole, domovi, predškolske ustanove, dečija igrališta;
  • bolnice, porodilišta;
  • turistički objekti, dečija igrališta kao i površine neizgrađenih parcela namenjenih, organizacije, a sve u skladu sa uslovima Odseka za zaštitu životne sredine, Odeljenja za privredu,za svaki pojedinačan slučaj izgradnje“ (Službeni list grada Zrenjanina“ broj 29/18).

Iz Foruma ističu delove Međunarodnog apela Zaustavite 5G na zemlji i u svemiru upućenom Ujedinjenim nacijama, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Evropskoj uniji, Savetu Evrope i vladama svih država a koji je do sada potpisalo više od dvesta hiljada naučnika i organizacija:

Mi, dole potpisani naučnici, lekari, organizacije za zaštitu životne sredine i drugih lica hitno pozivamo na zaustavljanje implementacije bežične tehnologije 5G (pete generacije), uključujući 5G iz svemirskih satelita. 5G će masovno povećati izloženost radio frekventnom zračenju (RF), povrh zračenja koje emituju već instalirane 2G, 3G i 4G telekomunikacione mreže.

RF zračenje je dokazano štetno za ljude i životnu sredinu. Uvođenje sistema 5G predstavlja eksperiment nad čovečanstvom i životnom sredinom koji se, prema međunarodnom pravu, definiše kao zločin.“

U apelu još stoji:

I pre nego je sistem 5G razvijen, više desetina peticija i apela međunarodnih naučnika, uključujući i FRAJBURŠKI APEL (Ffreiburger appeal) koji je potpisalo više od 3.000 lekara, pozvalo je na zaustavljanje širenja bežične tehnologije i donošenje moratorijuma na podizanje novih baznih stanica.

2015-te godine, 215 naučnika iz 41 zemlje uputilo je alarmantno upozorenje Ujedinjenim nacijama (UN) i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Istakli su kako ’brojna nova naučna istraživanja pokazuju da EMF (elektromagnetska polja) utiču na žive organizme i na nivoima daleko nižim od većine međunarodnih i nacionalnih smernica.

Više od 10.000 pregledanih naučnih istraživanja dokazalo je štetne uticaje-efekte RF zračenja na ljudsko zdravlje, navodi Forum, a neki od njih su:

– promena srčanog ritma,

– promena ekspresije gena,

– promena metabolizma,

– promena matičnih ćelija,

-rak,

– kardiovaskularne bolesti,

– kognitivna oštećenja,

– oštećenja DNA (DNK) ,

– uticaji na opšte stanje,

– porast slobodnih radikala,

– poteškoće u učenju i  pamćenju,

– pogoršana kvaliteta sperme,

– pobačaj,

– neurološko oštećenje,

– dijabetes,

– oksidativni stres.

Štetni uticaji daleko nadilaze ljudsku rasu jer postoji i obilje dokaza o šteti za raznolike biljne i životinjske vrste, objašnjavaju iz Foruma dodavši da je u Zrenjaninu životna sredina i onako već zagađena.

Očigledno je da gradska vlast više vodi računa o profitima telekomunikacionih kompanija, mahom stranih, nego o zdravlju naših ljudi. Inače ne bi propisima omogućavala da se bazne stanice postavljaju čak i na porodilištima, školama i dečijim igralištima”, rekli su iz Foruma.

Zrenjaninski socijalni forum zahteva da se u regalatorne planove vrati zabrana postavljanja baznih stanica na objekte posebne osetljivosti i da se prekine rad na promeni ovih planova kojima se predviđa dalje ukidanje zabrana koje još uvek postoje.

Pozivamo Zrenjaninke i Zrenjanince i udruženja građana da nam se pridruže u borbi za očuvanje životne sredine u našem gradu”, stoji u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.