Foto: Medija centar

Partnersko nasilje nije ni privatni ni porodični problem, već je reč o ozbiljnom društvenom problemu, poručuju nadležni na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Jedan dan posvećen tom problemu nije dovoljan, a koordinatorka Autonomnog ženskog centra za RTS ističe da nedostaje sistemsko rešenje, kao i sveobuhvatna podrška žrtvama – besplatno pravna pomoć, pomoć u stanovanju i zapošljavanju.

Koordinatorka programa Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović je, gostjući u Dnevniku RTS-a, rekla da je stopa ubistava i dalje visoka i da je neophodno ukazati na one žene koje su u riziku od teškog povređivanja i ubistva.

Ističe da je, takođe, neophodno voditi računa o onim grupama žena koje su višestruko marginalizovane, a među njima su Romkinje, žene sa invaliditetom, one koje žive na selu i one koje žive u siromaštvu.

Komentarišući ovogodišnju statistiku, koja pokazuje da je do sada u 2017. ubijeno 26 žena, Ignjatović je rekla da treba sačekati kraj godine, ističući da bi volela da se taj broj ne povećava.

„Volela bih da je ovaj broj minimalni – samo ono što nismo mogli da sprečimo i nismo mogli da prepoznamo“, rekla je Ignjatović.

Kao pozitivnu stvar u borbi protiv nasilja nad ženama ocenjuje novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna.

„Razmatra se na obaveznim sastancima za koordinaciju, kojim rukovode tužioci, oko 3.000 slučajeva nasilja, to nisu sve nove prijave, to su i tekući slučajevi. Izriče se mesečno između 600 i 800 mera udaljenja nasilnika iz stana, i od 1.000 do 1.500 mera zabrane komunikacije. To je pozitivna statistika“, rekla je Ignjatović.

Međutim, ističe da je mali broj krivičnih prijava, još manji broj krivičnih osuda, a dodaje i da su krivični postupci dugi, a da je kaznena politika blaga i da nema dugoročnih preventivnih rešenja.

„Nedostaju sistemska rešenja, naša su obično ad hok – kada se nešto desi, istrče ministri i preduzmu nešto… To nešto ne može da reši ovako ozbiljan društveni problem. Nedostaje nam analiza postupanja, učenje iz grešaka… Institucije su pod pritiskom i treba mnogo veći broj ljudi da radi i da budu specijalizovani za ovu temu“, rekla je Ignjatović.

Posebno je istakla da ozbiljno nedostaje podrška žrtvama.

„Ta podrška mora da podrazumeva besplatnu pravnu pomoć dostupnu svim ženama, psihosocijalnu podršku, ali i konkretnu podršku u stanovanju, zapošljavanju, finansijsku podršku – da bi izdržale u tom postupku. Proces izlaska iz nasilja nije jedan dan, to je duži period“, rekla je Ignjatović.