Aerodrom na Srebrnom jezeru stimulans razvoju turizma u Velikom Gradištu 1Foto Turistička organizacija Veliko Gradište

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, Srebrno jezero nadomak Velikog Gradišta, dobija još jedan snažan stimulans razvoja ove privredne grane, pošto je sve izvesnija gradnja aerodroma u zaleđu „Srpskog mora“.

Naime, u toku je uvid u plan regulacije aerodroma „Srebrno jezero“ koji će trajati do 25. avgusta na zvaničnoj internet stranici ove podunavske komune, kao i u zgradi opštine Veliko Gradište.

Aerodrom bi trebalo da se gradi u zaleđu turističkog naselja „Beli bagrem“ na prostoru od 215 hektara.

Prema dokumentaciji, planirana je izgradnja poletno-sletne staze koja će se graditi u tri faze.

U prvoj fazi dužine 1.500 metara rezervisaće se prostor za nastavak izgradnje i razvoj aerodroma u budućnosti sa dužinom poletno-sletne staze od 1.800 metara.

U drugoj fazi planirano je da dužina piste iznosi 2.400 metara, a u trećoj etapi i zone za lociranje javno-komercijalnih i tehničkih sadržaja planiranog aerodroma.

Plansko područje obuhvata neizgrađeno, poljoprivredno zemljište koje presecaju nekategorisani, poljski putevi i melioracioni kanali.

Saobraćajni pristup do kompleksa aerodroma planiran je preko nove saobraćajnice, koja se odvaja od postojeće koja vodi ka turističkom naselju „Beli bagrem“.

S obzirom na to da se u kompleksu planiranog aerodroma nalaze postojeći melioracioni kanali, neophodna je njihova rekonstrukcija ili izmeštanje pojedinih trasa.

Aerodrom na Srebrnom jezeru stimulans razvoju turizma u Velikom Gradištu 2
Foto Turistička organizacija Veliko Gradište

Za početak ovog projekta neophodno je obezbediti prostorne uslove za izgradnju potrebnih objekata (objekat terminal, garaže za parkiranje opreme i sredstava, vatrogasne baze, hangare za smeštaj vazduhoplova), kao i neophodnu saobraćajnu i tehničku infrastrukturu.

Područje plana podeljeno je na tri urbanističke celine: poletno-sletna i rulna staza, prateći sadržaji i komercijalni sadržaji.

Raspoložive prostorne mogućnosti u području obuhvaćenom planom, namenjeno je za operacije sa visine iznad 60 metara, pri vidljivosti od 800 metara ili pri vidljivosti duž poletno-sletne staze ne manjoj od 550 metara.

Plansko-tehničko rešenje omogućava da se izvrši proširenje kompleksa i produženje poletno-sletne avio staze.

Nova pista trebalo bi da se prostire pravcem istok-zapad, sa rulnim stazama koje bi se gradile fazno. U perspektivi, daljim razvojem aerodroma, dužina piste bi iznosila 2.400 metara.

Plan detaljne regulacije, odnosno elaborat izradile izradile su firme Arhiplan iz Aranđelovca i Andzor Engineering iz Novog Sada.

Mesto, vreme kao i način održavanja javne prezentacije zavisi od epidemiološke situacije u Republici Srbiji i jedinici lokalne samouprave, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari