ALPIS: Efekti novog zakona, koji predlaže Vlada, bili zastrašujući 1Foto: Pixabay/ jackmac34

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) dostavila je Skupštini Republike Srpske „Analizu uticaja industrije igara na sreću na ekonomiju RS“.

Oni su upozorili da bi efekti novog zakona, koji predlaže Vlada, bili zastrašujući, pad BDP RS bio bi 56,5 miliona evra, 23,3 miliona evra manje uplaćenih poreza i 2.900 izgubljenih radnih mesta.

Analizu je izradila kuća za ekonomske analize „Riter Advisory Services“, ističe ALPIS.

S obzirom na to da Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske nisu napravili stručnu analizu kod izrade novog zakona o igrama na sreću, Asocijacija bvodi sa je to ona učinila, pišu Nezavisne.

Zaključak je da bi novi zakon o igrama na sreću, na način na koji su to zamislili Ministarstvo finansija i Vlada, uništio delatnost igara na sreću i imao ogromne negativne posledice po ekonomiju Republike Srpske, kažu iz ALPIS.

U Republici Srpskoj posluju 32 priređivača koji priređuju sportsko klađenje, automat igre, elektronske igre i internet igre na sreću. Registrovano je oko 1.000 uplatno-isplatnih mesta i zakupljeno oko 100.000 m2 poslovnog prostora.

U stručnoj ekonomskoj analizi se ističe da igre na sreću kroz uplate u budžete i fondove, neto dobit priređivača te plate i druge lične dohotke daju direktan doprinos BDP Republike Srpske u iznosu od 36,1 miliona evra (0,70 odsto) i da direktno zapošljavaju 2.800 radnika.

Kada se u obzir uzme i indirektan doprinos, poslovanje firmi koje sarađuju s industrijom igara na sreću (opremanje lokala, proizvodnja nameštaja, softverski razvoj, itd.), ukupan doprinos igara na sreću BDP RS je 107,8 miliona evra (2,09 odsto) te o toj delatnosti zavisi ukupno 12.000 radnih mesta, navodi analiza.

U zaključku analize se ističe da bi uvođenje najavljenih promena na tržištu igara na sreću primoralo priređivače na zatvaranje poslovanja, posledično, širenja sivog tržišta i odliv novca iz Republike Srpske.

Efekti bi bili zastrašujući, 56,5 miliona evra iznosio bi trenutni pad BDP Republike Srpske, u budžet bi bilo 23,3 miliona evra manje uplaćenih poreza, 2.900 radnih mesta bi bilo izgubljeno, što predstavlja svakog 80. zaposlenog u Republici Srpskoj, a 190 privrednih subjekata bilo bi ugašeno.

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću upozorila je da će podneti krivične prijave protiv odgovornih koji su obmanjivali javnost propagandom da će biti povećan prihod usvajanjem ovog zakona. Skupština RS 12. marta treba da razmatra Zakon o igrama na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari