Ambasadori Češke i Egipta na Zlatiboru 1Foto: TO Zlatibor

Panoramska žičara, koja je nedavno puštena u rad i koja spaja centar Zlatibora sa vrhom Tornika, privukla je pažnju ambasadora Češke i Egipta, koji su posetili tu planinu.

Osim vožnje „Gold gondolom“, kako je saopštila Turistička organizacija Zlatibor, oni su boravili na Ski-centru Tornik, a ta organizacija je za njih organizovala izlete do Stopića pećine i vodopada u Gostilju.

Tomaš Kuhta, ambasador Češke, kako je saopšteno, ocenio je da „Srbija poseduje izvrsne potencijale za turizam“ i da je „veoma je hrabro to što se nastavljaju ulaganja u vreme pandemije“.

„Vreme koje nam dolazi tražiće nove ideje za oporavak svih grana privrede, a posebno turizma i zato bi trebalo zajedno da razmatramo nove modele dodatnog aktiviranja u ovom sektoru“, kazao je Kuhta.

Njemu je, kako se dodaje, prezentovan značaj čeških speleologa, koji su jedini uspeli da istraže Stopića pećinu od njenog ulaza do ponora Trnavskog potoka, a po čijim nacrtima iz osamdesetih godina prošlog veka je nastavljeno njeno dalje istraživanje i uređenje.

Amr Alguvejli, ambasador Egipta, istakao je da su odnosi te države i Srbije  „tradicionalno iskreni i prijateljski“, te da je, „prošle godine, Egipat prvi put učestvovao na Sajmu turizma, kao država partner i najavio da će nastaviti da ostvaruje ambiciozne planove za ekspanziju turizma“.

„Srećan sam što smo uspeli da prenesemo poruku da Srbiju od mora, avionom, deli gotovo isto vreme koliko do skijanja na Zlatiboru, automobilom“, naveo je  Alguvejli, misleći na ostvarenu komunikaciju i predloge o saradnji egipatskih investitora sa opštinom Čajetina u oblasti zdravstvene nege koja, kako je saopšteno, uključuje centar Čigotu i slične specijalizovane velnes centre na Sinaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari