APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji 1Foto: N1

Delta holding je najveća grupacija, odnosno ekonomska celina u Srbiji, prema broju povezanih pravnih lica, koju čine 57 firmi, od kojih je 17 poslovalo u inostranstvu, objavljeno je danas u Godišnjem izveštaju o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2018. godini, koji je sačinila Agencija za privredne registre (APR).

Kako je navedeno u saopštenju APR-a, sledi grupa IM Matijević, u kojoj su konsolidovana 43 privredna društva (od kojih je jedno poslovalo u Hrvatskoj), Grupa Кoefik sa 36 pravnih lica, od kojih je 15 poslovalo u inostranstvu, i MК grupa, koja je obuhvatala 32 pravna lica.

Sa velikim brojem pravnih lica bile su i ekonomske celine I&F McCANN grupa (31), MPZ-Agrar (28) i MК holding (27).

Registrator u Registru finansijskih izveštaja Ružica Stamenković objasnila je da su u analizi date ukupne finansijske performanse 667 ekonomskih celina, čija su matična privredna društva imala kontrolu nad 1.995 zavisnih i pridruženih pravnih lica.

Ona je naglasila da je prošle godine povećan broj pravnih lica koja su obuhvaćena konsolidacijom, i to za 17 ekonomskih celina i za 30 zavisnih i pridruženih pravnih lica u odnosu na 2017. godinu.

Stamenković je istakla da je u ekonomskim celinama bilo zaposleno 310.869 radnika i da se u prošloj godini povećao broj zaposlenih za 9.709 radnika.

U izveštaju je prikazano po 20 celina sa najvećim poslovnim prihodima i neto dobitkom, sa najvećom poslovnom imovinom i kapitalom, kao i sa najvećim neto gubitkom i ukupnim gubitkom, a uz to je data i kratka analiza poslovanja i specifičnosti vodećih ekonomskih celina prema vrednostima tih performansi, naveo je APR.

Na nivou ekonomskih celina u 2018. je blago povećan obim ukupne poslovne aktivnosti, tako da su ukupni prihodi od 3.661 milijarde dinara veći za četiri odsto, dok su ukupni rashodi u visini od 3.484 milijardi dinara porasli za 6,4 odsto na godišnjem nivou.

Iz poslovnih aktivnosti je ostvaren dobitak veći od od 224 milijarde dinara, koji je niži za 6,2 odsto od prošlogodišnjeg, a u delu finansiranja i ostalih aktivnosti je iskazan negativan rezultat.

Gubitak iz finansiranja iznosi 25,6 milijardi dinara (u 2017. dobitak od 29,7 milijarde dinara), a gubitak iz ostalih aktivnosti 22 milijarde dinara i smanjen je za 7,9 procenata.

Ekonomske celine su na ukupnom nivou poslovale profitabilno, ostvarivši pozitivan neto rezultat od 144,8 milijarde dinara, koji je manji za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Neto dobitak su iskazale 544 ekonomske celine u kojima je bilo 1.670 zavisnih i povezanih pravnih lica, a neto gubitak 123 celine, koje su obuhvatale 325 zavisnih i povezanih pravnih lica.

Iz APR-a su naveli da su ekonomske celine poslovale uz nešto uvećane finansijske kapacitete u poređenju sa prethodnom godinom, a njihova finansijska struktura je blago popravljena.

Poslovna imovina iznosi 5.204 miljarde dinara, a kapital 2.625 milijarde dinara, i povećani su za 3,3 odsto, odnosno 5,1 odsto.

Istovremeno, kupne obaveze, u visini od 2.761 milijarde dinara, smanjene su za 2,6 odsto, pa je i stepen ukupne zaduženosti opao sa 1,29 na 1,13 odsto. Takođe, kumuliran je gubitak, za petinu manji od onog godinu pre, u iznosu od 887,7 milijardi dinara.

Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina sačinjen je na osnovu podataka iz konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2018. i 2017. godinu, koje su matična privredna društva dostavila APR-u u skladu s računovodstvenim propisima.

Ceo „Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2018. godini“ objavljen je na internet stranici APR-a www.apr.gov.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari