Foto: Frigo Paun

Njega optužuje da nije „regulisao“ tržište pa je cena malina niska, oko 140 dinara za kilogram iako je ponuda mala.

„Otkupljivači nas ucenjuju i nude nisku cenu iako je posle vremenskih neprilika koje su nas zadesile nekoliko puta ovog proleća ostalo četvrtina roda malina i kupina i ponuda je mala ali je kvalitet prvoklasan“, rekao je Radović za Betu.

Dodao je da proizvodjači malina traže proizvodjačku cenu koju je utvrdila komisija, formirana uz pomoć Ministarstva poljoprivrede Srbije, od 173 dinara za kilogram bez troškova transporta.

Radović je rekao da se malina uvozi i da se u trgovinama prodaje po astronomskim cenama, pakovanje od 125 grama za 136 dinara.

Proizvodjači prema njegovim rečima ponudjenom cenom od 140 dinara ne mogu da pokriju ni troškove branja.

„Tražimo hitan razgovor sa premijerom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučić ako misle da zadrže stanovništvo u Srbiji“, rekao je Radović.

On je kazao da je poslednji trenutak da država reaguje jer se berba malina završava za nekoliko dana u ravničarskim krajevima a za desetak u brdski-planinskim područjima.

„Ako nam država sada ne pomogne, ljudi će napustiti proizvodnju malina i kupina koje se takodje prodaju u bescenje, po 30 i 40 dinara za kilogram i masovno će se seljavati“, rekao je Radović.

Povezani tekstovi