BENU koncesionar Apoteke Novi Sad, upravljaće objektima 15 godina 1Foto: Stefana Savić (Arhiva)

Lanac apoteka BENU, nemačke kompanije „Feniks“, novi je koncesionar Apoteke Novi Sad, navodi portal N1.

Njenim objektima upravljaće u narednih 15 godina, a imaće obavezu i da preuzme najmanje 46 njenih zaposlenih, piše ovaj portal.

Gradska vlast Novog Sada zadovoljna je rešenjem koje je, napominju, prvo te vrste u Srbiji. U sindikatu kažu – treba što pre ući u pregovore sa privatnim partnerima.

Da više nemaju vremena za čekanje, apotekari su poručivali još u decembru 2016. Apoteka Novi Sad tada je već uveliko bila u problemu.

„Mi smo jedini, jedini zdravstveni radnici koji su već ostali, ili će za koji dan ostati bez obaveznog zdravstvenog osiguranja“, upozoravala je 10. decembra 2016. Jelena Lopatić i sindikata.

U međuvremenu su ostali i bez 14 plata. Broj zaposlenih sveden je na 65, a rafovi u apotekama ostali su poluprazni. Danas ni radnici ni uprava ne žele pred kamere, prenosi N1.

Rešenje za Apoteku Novi Sad i najmanje 46 njenih radnika, Grad je pronašao u uvođenju novog privatnog partnera, odnosno koncesionara. Zadovoljni su, kaže gradonačelnik, što će prvi u Srbiji po ovom principu rešiti probleme državne apoteke.

Na javni poziv stigla je jedna validna ponuda – nemačkog Feniksa, odnosno lanca apoteka BENU, koji je inače i najveći poverilac Apoteke Novi Sad. Gradonačelnik kaže – ponudili su preko četiri miliona i 200 hiljada evra, više nego što je Grad tražio, navodi N1.

„Veoma smo zadovoljni što nam dolazi tako renomirana firma, Feniks. Mislim da su zadovoljni, pre svega i zaposleni u Apoteci, zato što znaju da dobijaju sigurnog partnera, da dolazi siguran poslodavac, poslodavac koji poštuje apsolutno sve zakonske propise, poštuje kolektivne ugovore“, kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Prema pisanju N1, oni koji ne budu među 46 odabranih, nastaviće da rade u dosadašnjoj kući, to jest na jednom prodajnom mestu koje će Grad zadržati.

Dobrobit radnika prvi je interes sindikata koji pozdravlja dolazak koncesionara, ali kažu – potrebno je što pre pokrenuti pregovore i sa tom i sa drugim velikim kućama koje su preuzele sve javne apoteke u Vojvodini, izuzev subotičke.

„Jer znamo, ne možemo da kažemo zato što ljudi ne žele da kažu, jer dobijaju jedne iznose zarada na koje im se uplaćuje doprinos, a da na crno, odnosno u kovertama dobijaju znatno više. To su sve – pitanje godišnjih odmora, slobodnih dana, dežurstava- to su sve pitanja koja su za nas jako bitna i kada je u pitanju Apoteka Novi Sad, i kada su u pitanju sve ostale privatne apoteke koje preuzimaju državne“, kaže Dunja Civrić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine.

Pita zašto državni revizor ne obrati više pažnje na privatnike, dok za agoniju koja državne apoteke muči već deceniju najodgovornijom smatra upravo državu.

U Novom Sadu, zaposlene koje preuzme koncesionar, ugovor će štititi u naredne dve godine, a od gradonačelnika dobijaju obećanje i da će uskoro stići i 14 zaostalih zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari