Bez dogovora Vulina i oružarskog sindikata 1Foto: Zastava oružje

– Ministar odbrane Aleksandar Vulin I Sindikat Zastave oružja nisu se dogovorili oko većine, preciznije oko ključnih zahteva pobunjenih kragujevačkih oružara koji su, drugi dan zaredom, organizovali totalnu obustavu rada.

Pni zahtevaju izuzimanje te fabrike iz buduće privatizacije domaće vojne industrije, izuzeće iz uredbe Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u javnom sektoru za deset odsto, isplatu još po 15.000 dinara bonusa, poboljšanje uslova rada, uvid u poslovanje fabrike te ostavku ili smenu poslovodstva preduzeća, na čelu sa generalnim direktorom Milojkom Brzakovićem.

– Ministarstvo odbrane nije spremno da izuzme našu fabriku iz privatizacije vojne industrije. Nismo se dogovorili ni oko zahteva da poslovodstvo bude smenjeno, pošto ministar Vulin i njegovi saradnici smatraju da rezultati poslovanja Zastave oružja nisu loši. Tvrde da su dugovi nasleđeni iz prethodnog perioda, a da fabrika ima ugovorene poslove za naredni period. Rekli su nam, doduše, da će u narednih 15-ak dana da se napravi analiza rada Nadzornog odbora i poslovodstva fabrike, od čega mi ne očekujemo ništa.

Ponudili su nam isplatu bonusa od po 10.000 dinara i najavili ponovni dolazak Inspektorata rada koji treba da proveri uslove rada u preduzeću. Sve u svemu, ništa – rekao je našem listu nakon jučerašnjih pregovora u Ministarstvu odbrane predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić, napominjući da će u večernjim satima da bude održan sastanak Štrajkačkog odbora, na kojem će se odlučiti o daljoj sudbini aktuelnog oružarskog štrajka.

Radnici Zastave oružja i danas su, drugi dan zaredom, obustavili rad u potpunosti, s time što su procene Sindikata i poslovodstva o broju zaposlenih koji štrajkuju prilično različite. U Sindikatu, naime, tvrde da juče rad obustavilo oko 80 odsto od ukupno nešto više od 2.500 radnika, dok direktor fabrike Milojko Brzaković tvrdi da je u prvoj smeni štrajkovalo 809, ili 47 odsto od 1.673 u to vreme prisutna radnika.

Sindikat je, pre odlaska na pregovore u Ministarstvo odbrane, saopštio da je oko 2.000 radnika Zastava oružja učestvovalo na zboru koji je održan ispred zgrade Sindikata, posle čega su održali protest ispred Upravne zgrade fabrike i generalnom direktoru Brzakoviću pojedinačno uručili zahtev da podnese ostavku zbog „narušavanja međuljudskih odnosa, loših poslovnih rezultata fabrike i neispunjenih zahteva radnika“.

– Meni je savest mirna, činio sam i činim sve što znam i mogu da fabrika posluje što bolje, što pokazuju i rezultati poslovanja. Prošle godine plan proizvodnje i plasmana bio je za 90 odsto bolji nego krajem 2014, kad sam došao na mesto direktora fabrike. Finansijski tokovi u preduzeću su stabilni, imamo ugovorene poslove do sredine 2019. godine, prosečna plata je 53.500 dinara i smatram da ne postoji nijedan jedini razlog da podnesem ostavku – rekao je našem listu Brzaković.

Ističe, pritom, da je kompanija Jugoimport SDPR od poslovodstva i Sindikata Zastave oružja juče zatražila garancije da će u vezi sa ugovorenim izvoznim aranžmanima kragujevačka fabrika da ispoštuje rokove i količine, te da će, u suprotnom, uslediti raskid ugovora i nadoknada pričinjene štete poslovnim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari