BIRN: Sudovi za borbu protiv korupcije zatrpani starim i banalnim predmetima 1Foto: Pixabay / Alexas_Fotos

Specijalna odeljenja tužilaštava i sudova za borbu protiv korupcije zatrpana su starim i banalnim predmetima, nemaju uslove za normalan rad i funkcionišu bez jasnog zakonskog okvira, pokazalo je danas objavljeno istraživanje BIRN.

Javnost nije imala priliku da se uveri da se u postupanju države u borbi protiv korupcije nešto značajno promenilo, a brojne analize međunarodnih organizacija i institucija prikazuju Srbiju kao visokokoruptivnu državu, navodi BIRN.

U Ministarstvu pravde za BIRN kažu da se „primena zakona može oceniti kao vrlo zadovoljavajuća, iako će konkretna analiza efekata prve godine primene biti urađena nakon marta ove godine“. Kako se navodi u istraživanju BIRN, tužiocima su najviše muke u prvih šest meseci rada zadavali stari predmeti – reč je o krivičnim prijavama protiv 9.000 osoba, koje redovna tužilaštva godinama nisu uzimala u rad. Njih su 1. marta, po stupanju novog zakona na snagu, preuzela novoosnovana posebna odeljenja.

Ivan Simonović iz Posebnog odeljenja tužilaštva u Nišu objašnjava da je to tužilaštvo dobilo dvostruko više starih krivičnih prijava od očekivanog, a da radi sa duplo manje zaposlenih od predviđenog. Slično je i u Beogradu, Novom Sadu, navodi BIRN. „Čuo sam od kolega tužilaca da su predmeti poturani po fiokama i da se čekalo da stupi na snagu nov zakon“, objašnjava za BIRN Borivoj Pap, rukovodilac Posebnog odeljenja Višeg suda u Novom Sadu.

Pap novodi da je ideja zakonodavca bila da se u periodu od donošenja do primene zakona, svi ti predmeti raščiste i da posebna odeljenja svoj rad započnu sa predmetima primljenim od 1. marta pa nadalje. „A sad je čep nastao u tužilaštvu, rešavaju te stare predmete, gde ima svega i svačega“, dodao je Pap.

Većina tužilaca i sudija, a BIRN je intervjuisao predstavnike svih posebnih odeljenja, kao nedostatak ističe i to što poreska utaja, koja predstavlja najveći rizik za pranje novca, nije uvršćena u zakon, nego se posebna odeljenja bave banalnim slučajevima poput krijumčarenja dva teleta, 13 ovaca ili 300 kilograma krastavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari