Bor: Za subvencije u poljoprivredi u gradskom budžetu 20 miliona dinara 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Za Programe podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja ove će godine iz budžeta Grada Bora biti izdvojeno 20 miliona dinara, gotovo upola manje nego prošle godine. Iako je manji agrarni budžet, sredstva opredeljena za ove namene biće dovoljna za dalji razvoj poljoprivrede amtraju nadležni.

– Manja sredstva, ali su mere šire. Sada se baziramo na malim poljoprivrednim proizvođačima,kojima je najneophodnija ova pomoć, kojima je pomoć potrebna da podignu i nastave proizvodnju, ali.i oni koji se bave širom i većom proizvodnjom imaće prilku da apliciraju i uz subvenciju grada Bora nastave da rade. Ono što je dobro, ono što je pohvalno je da od trenutka podnošenja zahteva do dobijanja finansijskih sredstava najviše je potrebno do mesec dana. – rekao je novinarima Borski gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Predlog mera usvojen je na poslednjoj sednici Gradskog veća, a sa ukupno predviđenih devet mera obuhvaćeni su nabavka priplodnih grla, podizanje novih i obnavljanje starih voćnjaka, postavljanje plastenika, nabavka mašina za obradu zemljišta, zaštita bilja, ubiranje odnosno skidanja useva, navodnjavanje, oprema za pčelare.

U minule dve i po godine kako se aktivno sprovode programi pomoći poljoprivrednicima, primetne su promene na bolje.

Zasađene su desetine hektara novih voćnjaka u okolini Bora, poboljšano je stočarstvo kao primarna poljoprivredna grana, kao i pčelarstvo, a ovaj tempo razvoja biće nastavljen i u ovoj godini, ističu odgovorni u lokalnoj samoupravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari