Brnabić: Borba protiv sive ekonomije nastavlja se i u 2021. nizom reformi 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da borba protiv sive ekonomije jača zemlju, zbog čega će biti nastavljena i u narednoj godini kroz nekoliko sistemskih projekata i reformi.

„U narednoj godini želimo da nastavimo reforme kako bi dočekali 2022. sa još većim uspehom u borbi protiv sive ekonomije. Predviđeno je nekoliko važnih sistemskih projekata i reformi, a jedna od njih je fiskalizacija“, kazala je ona na onlajn završnoj konferencija projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20“.

Dodala je da se u 2021. uvode i elektronske fakture, kao i mehanizmi popt digitalnih menica.

Istakla je i da mora da se proširi obim reforme sezonskog zapošljavanja, koja bi nakon dobrih rezultata u poljoprivredi, trebalo da obuhvati sektor građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, pomoći u kući.

„Mora da se promeni Zakon o inspekcijskom nadzoru“, kazala je Brnabić.

Podsetila je da je uveden sistem eInspektor koji pomaže privredi, državi i inspekcijama, ali da on ni u jednom trenutku nije bio obaveza, već opcija, što mora da se promeni.

„On mora postati obavezan, da bi u punoj meri dao efekte“, istakla je premijerka.

Dodala je da će se boriti da taj sistem bude potpuno otvoren za privredu i građane, kako bi pomogli u nadzoru nad onim privrednim subjektima u koje se sumnja da predstavljaju nelojalnu i nefer konkurenciju.

Podsetila je da je od 2015. godine, kroz Nacionalni programa za suzbijanje sive ekonomije, reformisana inspekcija, sistem plaćanja paušalnog poreza, tako da je on danas mnogo efikasniji, predvidljiviji i bezbedniji za paušalce i preduzetnike u Srbiji, čime se, naglasila je, smanjuje nelojalna konkurencija i olakšava i postiče preduzetništvo u Srbiji.

Ukazala je da je široj javnosti pažnja na problem sive ekonomije skrenuta kroz nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“, koja će biti nastavljena i naredne godine.

Ukoliko se sve predvidjeno uspešno realizuje, Brnabić očekuje da će 2022. godina „biti godina sa mnogo manje sive ekonomije, a domaća privreda suočene sa manje nefer konkurencije“.

„Da nije bilo borbe protiv sive ekonomije svih godina i da nismo napravili sistem koji je mnogo dosciplinovaniji i otporniji, Vlada Srbije ne bi mogla da izdvoji šest milijardi evra kroz mehanizme podrške privredi i građanima za saniranje krize izazvane pandemijom korona virusa“, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari