Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Kako se navodi u saopštenju Vlade, MMF je zadovoljan trendom u srpskoj ekonomiji, kao i time da postoji visok stepen saglasnosti sa Vladom Srbije kada je reč o reformama koje treba sprovesti i u narednom periodu.

Brnabić je rekla da je prvi kvartal bio izuzetno dobar i da vlada nastavlja da radi kao i do sada i da nema prostora za opuštanje, kako bi se postigli željeni rezultati u ovoj godini. Istakla je da se razgovara i o planovima za 2019. godinu jer je cilj vlade da se postigne održiv i dimamičan ekonomski rast.
Premijerka Brnabić i šef Misije MMF Ruf razgovarali su o rastu plata i penzija. Predsednica vlade naglasila je da će se visina novog povećanja razmatrati u skladu sa rastom BDP-a i postignutim ekonomskim rezultatima.
Poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na mapiranje radnih mesta i utvrđivanje koeficienata zaposlenih, na čemu radi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Ruf je istakao da je za MMF novi sistem plata veoma važna reforma i da Vlada Srbije za to ima njihovu punu podršku, kao i da je za realizaciju tog posla neophodna puna saradnja i razmena informacija svih relevantnih institucija.
Premijerka Brnabić je obećala da će se na tom poslu raditi maksimalnom brzinom i da je sada fokus upravo na tome – završetku mapiranja radnih mesta i izrada koeficienata, za šta je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već pripremilo nacrt zakona.
Na sastanku je bilo reči i o važnosti javnih investicija, obezbeđivanju fiskalne stabilnosti, reformi javnih preduzeća i poreskoj politici.