Brnabić: Najavljeno ulaganje novih 200 miliona dolara grupacije Rio Tinto u Jadar 1Foto: FoNet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je danas putem video linka sastanak sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije Rio Tinto, na kojem je najavljeno ulaganje novih 200 miliona dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta „Jadar“.

Kako je saopšteno iz kabineta premijerke „ova odluka je ishod usvajanja prethodne studije opravdanosti projekta ‘Jadar’, a kompanija Rio Tinto je do sada uložila više od 250 miliona dolara“.

Brnabić je naglasila da je nastavak njihovog poslovanja na projektu „Jadar“ kod Loznice od izuzetne važnosti za Srbiju, posebno u vreme pandemije korona virusa sa kojom se suočava čitav svet.

Ona je navela da je usvajanje prethodne Studije opravdanosti za nastavak projekta dobra vest i za lokalnu zajednicu s obzirom na to da je na projektu angažovan veliki broj ljudi.

Izvršni direktor grupacije Rio Tinto za energiju i minerale Bold Batar je naglasio svoje zadovoljstvo zbog bliske saradnje sa Vladom Srbije na realizaciji projekta „Jadar“.

Projekat „Jadar“ podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita, čiji se početak može očekivati krajem 2021. godine.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari