Da najbolji ostanu u zemlji 1Foto: Privredna komora Srbije

Ministarstvo prosvete i Privredna komora Srbija započeli su zajednički projekat, koji treba da omogući efikasnije povezivanje diplomaca sa domaćih visokoškolskih ustanova i poslodavaca, i podstakne mlade da ostanu u Srbiji.

Ministarstvo je napravilo bazu podataka u kojoj je trenutno oko 800 najboljih diplomiranih studenata i njihova imena proslediće Privrednoj komori Srbije, koja će biti spona sa kompanijama koje traže kvalifikovane kadrove.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, spisak najboljih diplomaca sačinjen je na osnovu podataka koje su Ministarstvu dostavili fakulteti, a ključan kriterijum je bio visok prosek i nagrade. Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će lista najverovatnije biti proširena i da će kriterijum biti spušten, odnosno da će na listi naći svi koji su imali prosečnu ocenu tokom studijama iznad 8,5. Još nije precizirano da li će Ministarstvo liste sa imenima najuspešnijih diplomaca slati Privrednoj komori jednom godišnje ili na šest meseci.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je da organizacija već ima bazu kompanija koje su iskazale potrebe za odgovarajućim kadrovima. Kako je naveo, cilj je da se uspostavi jedinstvena baza podataka privrednih subjekata koji traže kadrove, kao i baza o kadrovima koji traže posao. On je ukazao da se više od polovine diplomiranih studenata ne bavi strukom koju su završili što je globalni trend, jer sistem obrazovanja ne može da isprati brzinu kojom se menja ekonomija.

– To moramo zajednički da pratimo da bi definisali bolje nastavne programe i obezbedili veći uticaj privrede na obrazovanje – istakao je Čadež.

Kao jedan od načina da se povežu obrazovanje i privreda ministar prosvete je naveo savete poslodavaca, koje će morati da formiraju sve viskoškolske ustanove, što će biti precizirano i u Zakonu o visokom obrazovanju. Saveti će, između ostalog, ukazivati akademijama visokih škola, fakultetima i univerzitetima koje struke su deficitarne, kako bi trebalo da izgledaju studijski programi i koje profile treba da školuje visoko obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari