Budžet Novog Pazara najsiromašniji 1Novi Pazar Foto: Wikipedia/ Jovanvb

Iako budžet Novog Pazara konstantno raste iz godine u godinu i u sledećoj će biti nešto veći od 2,6 milijardi dinara, ipak je i dalje ubedljivo najmanji u poređenju sa gradovima slične veličine u Srbiji, objavio je danas radio Sto plus.

Najveći budžet među gradovima koji broje oko 100.000 stanovnika ima Pančevo i on iznosi pet milijardi dinara, a potom slede Zrenjanin (4,9 milijardi), Čačak (4,5 milijardi), Šabac i Smederevo sa 4,1 milijardu, ali i nešto manja Jagodina čiji budžet za 2019. godinu iznosi četiri milijarde dinara.

Lokalna samouprava Kraljeva planirala je da se u gradsku kasu tokom sledeće godine slije 3,8 milijardi dinara, Kruševca i Valjeva po 400 miliona dinara manje, a Sombora tačno tri milijarde.

Šef budžeta u Odeljenju za finansije Senad Melajac izjavio je za radio Sto plus da postoji nekoliko razloga zbog kojih je budžet Novog Pazara manji od gradova sa približno istim brojem stanovnika.

„Prvi je porez na zarade od kojeg mi ubiramo znatno manje novca od ostalih gradova. Mi imamo manje zaposlenih, a i činjenica je da veliki broj radnika prima minimalac. Primera radi, samo po tom osnovu Kraljevo je u ovoj godini prihodovalo oko 800 miliona dinara, a mi tek polovinu tog iznosa“, pojasnio je Melajac.

On je dodao da se u kasu Novog Pazara sliva manje novca i sa republičkog nivoa zbog „čudnog obračuna broja stanovnika i drugih statističkih parametara“, ali i od naplate poreza na imovinu.

„Imamo slabu naplatu poreza na imovinu u statici koji se obračunava, ali je naplata niska. Sa druge strane, porez na imovinu u dinamici se i neažurno obračunava pa izostaje ili kasni naplata“, istakao je Melajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari