Budžet opštine Prijepolje u 2020. godini milijardu i 333 miliona dinara 1FOTO:I. H. Duraković

Budžet opštine Prijepolje za 2020. godinu iznosi milijardu i 333 miliona dinara, a ono što postaje karakteristika je stalni suficit, odnosno neutrošena sredstva se prenose iz godine u godinu i za razliku od 2019. kada je iz prethodne preneto više od 111 miliona dinara, u ovu iz prošle ta suma je dostigla 120 miliona dinara.

Postavlja se pitanje da li se realno planira, da li su prioriteti “političko zadovoljavanje“ ili su razlozi kompleksniji, a jedan od argumenata je vezan i za javne nabavke i tendere koji su ostavili mogućnost da „nezadovoljnici“ u trci za izvođače radova u žalbenom postupku postaju „osnovna karika“ koja mesecima zaustavlja radove.

Za putnu infrastrukturu i organizaciju saobraćaja planirana sredstva iznose oko 343 miliona dinara. Spisak „kapitalnih izdataka“ je podugačak i obuhvata 141 stavku. Osim neizvršenih ugovora koji se prenose iz prethodne godine (dominantni iznosi odnose se na put Kolovrat-Seljašnica), za isti put i nastavak sanacionih radova, planirano je u ovoj godini još 28 miliona dinara. Ako se izuzme 30 miliona koji su planirani za izradu projektne dokumentacije, ostali iznosi kreću se od 200.000 dinara i retko premašuju dva miliona dinara, a mahom je reč o asfaltiranju putnih pravaca. Ono što je indikativno ( treba li reći i neprimereno za jednu zvaničnu odluku koja je zakonski akt) je da su mnogi putni pravci „naslovljeni“ imenima i prezimenima pojedinih ljudi koji stanuju u određenim naseljima. Za led rasvetu biće uloženo novih 20 miliona dinara, a za završetak radova na zgradi Opštinske uprave planirano je još 11 miliona dinara.

Za poljoprivredni razvoj, prema Odluci o budžetu za godinu koja je pred nama, izdvajanja će premašiti 25 miliona dinara, ne menja se iznos od oko dvadesetak miliona dinara kad je reč o učešću budžetskih para u finansiranju sportskih klubova. Usluge lokalne samouprave koštaju oko 259 miliona dinara. Budžetski korisnici i ove godine mogu očekivati pristojna budžetska sredstva. Pre svih predškolske ustanove kojima je namenjeno oko 136 miliona dinara (prošle godine to je bilo oko 115 miliona dinara). Slede osnovne škole kojima, prema planu, iz budžeta pripada oko 96 miliona dinara. Za tri srednje škole predviđeno je nešto više od 44 miliona dinara. JKP „Lim“ za održavanje javne higijene i za subvencije namenjene vodosnabdevanju pripada oko 40 miliona, a posebno se ugovaraju poslovi na održavanju javne rasvete, kolektora i uređenih vodotokova. Zaštita životne sredine je „stavka“ koja je ove godine „teška“ svih 22 miliona dinara i verujemo da se ide u susret planovima za izgradnju regionalne deponije za četiri opštine.

Socijalna davanja kreću se u granicama prošlih budžetskih planova (oko 70 miliona dinara). Za „razvoj kulture i informisanja“ iz budžeta će biti uloženo skoro 107 miliona dinara. Cifra „đuture“ izgleda pozamašna, no kad se „raščlani“ onda se dobija nešto konkretnija slika. U odnosu na period od pre tri godine, utrostručena su sredstva namenjena projektima iz oblasti informisanja (10 miliona dinara). Dom kulture, kao najveći korisnik iz oblasti kulture može očekivati više od 38 miliona dinara, Biblioteka „Vuk Karadžić“ 23, a Muzej 17 miliona dinara. I dalje se uvećavaju sredstva namenjena Turističkoj organizaciji. Ove godine ona premašuju 18 miliona dinara. Zanimljivo je da iz godine u godinu rastu sredstva koja se iz budžeta ulažu u ovu organizaciju i za samo nekoliko godina ona su skoro četiri puta veća, za razliku od nekih drugih ustanova gde je taj iznos gotovo nepromenjen.

Još jedna stavka se ističe u budžetskom planu za ovu godinu. To je tekuća budžetska rezerva koja je udvostručena u odnosu na 2019. godinu. Ono što treba istaći je odnos socijalnim podsticajima. Za takve namene planirano je skoro 42 miliona dinara budžetskih sredstava. To su davanja namenjena prevozu učenika srednjih škola (više od sedam miliona dinara), učeničkim i studentskim stipendijama (6,5 miliona dinara), vantelesnoj oplodnji (6,5 miliona dinara), porodiljama (pet miliona dinara), te personalnom asistentu (više od 10 miliona dinara).

Mnogi radovi su započeti, mnogo je i ugovorenih obaveza i očekivanja odgovornih su da sve to bude realizovano u 2020. godini. Ono što je za sve građane“vidljivo“ su radovi na putu ka Seljašnici, most u Šarampovu i „stanje“ u Stanjevinama.

Za sudske sporove 30 miliona

Ono što karakteriše budžetske stavke već godinama je izdvajanje za izgubljene sudske sporove. Za ovu godinu planirano je da se iz budžeta izdvoji 30 miliona dinara, ali nas iskustvo iz prethodnih godina uči da se rebalansom redovno upravo ova stavka čak i udvostručuje, pa čak I utrostručuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari