Čadež: U planu zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa EU 1Foto: Privredna komora Srbije

Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa, ove godine, u julu,  održava u Poljskoj, saopštila je Privredna komora Srbije.

To je dogovoreno danas u Trstu, na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske  šestorke, kojim predsedava Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

„Planiramo da na skupu u  Poznanju, na poslovnom forumu, kome će prisustovati 30 velikih regionalnih kompanija – po pet iz svake ekonomije, ali i značajne korporacije  iz Evropske unije, među kojima više od 50 nemačkih i austrijskih, lansiramo zajedničku platformu za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa EU institucijama nadležnim za politike i propise vezane za poslovanje“, najavio je Čadež.

Posredstvom, ove platforme, kako objašnjava, rešavala bi se pitanja od značajna za privredu, kao što su olakšavanje trgovine, konkurentniji status naše industrije i usluga, kraće prekogranične procedure, bolji pristup finansiranju…

Uoči Samita u Poznanju, Komorski investicioni forum će, po rečima generalnog sekretara Safeta Grdžaliju, u partnerstvu za britanskim Fajnenšel Tajmsom, krajem juna u Londonu, organizovati  biznis forum  na kome će  međunarodnoj poslovnoj zajednici predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i mogućnosti za poslovanje i ulaganje  u  regionu.

Sa ciljem stvaranja  što podsticajnijeg poslovnog okruženja za privređivanje domaćih kompanija i veći priliv investicija iz sveta, zajednička komora regiona sa partnerima će raditi na otklanjanju barijera, sinhornizaciji i harmonizaciji propisa i prakse.

Sa generalnim sekretarom CEFTA Emirom Đikićem i predstavnicima GIZ-a, koji su prisustvovali današnjem zasedanju Upravnog odbora KIF-a, dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji  i zajedničke aktivnosti na sinhornizaciji  dokumentacije koja prati prekogranično kretanje robe u regionu, međusobnom priznavanju veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i stvaranju jedinstvene tačke podrške za kompanije koje žele da postanu autorizovani ekonomski operater, čime bi se  značajno ubrzao trgovinski promet, rekao je Čadež.

Komorski investicioni forum, ističe Čadež, pružiće punu podršku u primeni dogovornih rešenja i organizaciji sastanaka kompanija sa predstavnicima carina svih zapadnobalkanskih ekonomija. Istovremeno, poslovna zajednica Zapadnog Balkana – članice  komora okupljenih u KIF-u,  zalažu se za  novi pristup u funkcionisanju CEFTA i uspostavljanje principa odgovornosti u slučaju kršenja sporazuma uvođenjem  necarinskih barijera.

„U sklopu razvoja novih proizvoda i usluga KIF-a, dogovoreno  je da se krene sa uspostavljanjem zajedničke regionalne arbitraže za vansudsko rešavanje kompanijskih sporova, kao i  sa aktivnostima na čvršćem povezivanju start up zajednice Zapadnog Balkana“, najavio je Branko Azeski, potpredsednik Upravnog odbora KIF-a i predsednik Privredne komore Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari