Čakrabarti: EBRD najveći pojedinačni investitor u zemljama zapadnog Balkana 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Sa trinaest milijardi evra, Evropska banka za obnovu i razvoj najveći je pojedinačni investitor u zemljama zapadnog Balkana, izjavio je za RTS direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

On je istakao da će ta banka nastaviti da ulaže najmanje milijardu evra godišnje u region, ali za to su potrebni mir i reforme.

Čakrabarti je pohvalio ekonomske rezultate Srbije, a najveće prilike za ulaganje vidi u inovativnim tehnologijama.

„Srbija je postigla makroekonomsku stabilnost, sredila budžet, sada je potreban veći ekonomski rast. Sve to su razlozi zašto je EBRD prošle godine u Srbiji uložio 500 miliona evra, najviše u regionu. Ukoliko budu nastavljene reforme, ove godine biće ih još više – 600 miliona evra, što zahteva nastavak reformi.“ rekao je direktor EBRD.

Čakrabarti je naglasio da je Srbija trenutno top investiciona destinacija i tako treba da ostane.

On je dodao da je vreme za još veća ulaganja u Srbiji jer je ekonomija zemlje otvorena. Urađen je veliki deo posla oko donošenja potrebnih modernih zakona.

Takođe, prilika je za ulaganje grinfild investicija u inovativne tehnologije, odnosno zelenu ekonomiju. Tu spadaju i takozvani zeleni, pametni gradovi. Neophodne su investicije u Beograd, Novi Sad i Pančevo. To će doprineti velikim promenama u životnim uslovima ali i životnom stilu građana kako bi sve to učinilo zemlju boljim mestom za život, istakao je čelni čovek EBRD.

Suma Čakrabarti ističe da su u regionu Zapadnog Balkana poslednjih 25 godina učinjene vidljive promene i u političkom i ekonomskom smislu. Došle su mlađe generacije, pa i među političarima, i one su otvorenije i posvećenije miru i razvoju. I to je dobra promena. Treba videti kako bi te promene uticale na brže približavanje Evropskoj uniji.

Vidimo proces oko Severne Makedonije i Albanije. Treba eliminisati tenzije i ubrzati dijalog između Beograda i Prištine. Sve to zajedno doprineće pozitivnom razvoju događaja i dati šansu regionu na duge staze, naglasio je Suma Čakrabarti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari