Carine Srbije i Кine potpisale Sporazum o uzajamnom priznavanju AEOS 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Srbija i Кina potpisale su Sporazum o uzajamnom priznavanju programa Ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), objavila je danas Uprava carina Srbije.

Kako je precizirano, sporazum je potpisan između Uprave carina, Ministarstva finansija Srbije i Programa za upravljanje kreditima preduzeća Generalne carinske administracije Кine.

Sporazum su potpisali ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo i zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković, koji je, tom prilikom, izjavio da je sporazum potvrda izuzetne saradnje carinskih administracija dve zemlje.

„Ovim sporazumom carinske administracije Srbije i Кine nastavljaju odličnu saradnju koja se tokom nekoliko proteklih godina odvija i kroz Okvirni protokol za saradnju u olakšavanju postupka carinjenja između kineske, mađarske, srpske i makedonske carine (3+1), potpisan u Beogradu 17. decembra 2014. godine, u okviru Samita Кine i zemalja centralne i istočne Evrope“, rekao je Marinković.

On je zahvalio Кini na podršci „po pitanju pokušaja da tzv. Кosovo“ postane članica Svetske carinske organizacije (SCO), kao i drugih međunaronih organizacija.

Ambasadorka Čen Bo ukazala je da je Кina veoma zadovoljna što sa Srbijom ima uspešnu saradnju i u oblasti carina, naročito sada, u vreme pandemije korona virusa.

„Nadam se da će ovaj sporazum predstavljati dalji osnov za jačanje ekonomskih odnosa i još bolju kooperaciju carinskih administracija naše dve zemlje. Кada je reč o pitanju pristupanja tzv. Кosova SCO, Кina će uvek biti dosledna u poštovanju principa međunarodnog prava“, rekla je ona.

Obe strane su se složile da će potpisivanje ovog sporazuma, kao i njegovo skoro stupanje na snagu doprineti još uspešnijoj saradnji Кine i Srbije, saopštila je Uprava carina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari