Čeka se izveštaj stručne komisije o radu fabrike vode u Zrenjaninu 1Fabrika vode Foto: SSP Zrenjanin

Zrenjansko JKP „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da je u pripremi izveštaj stručne komisije tog preduzeća koja je vršila monitoring rada fabrike vode u tom gradu, gde je voda za piće zabranjena od 2004. godine, a na osnovu kog će biti doneta odluka o daljoj sudbini Fabrike. 

„Prema sporazumu od 21. januara ove godine, odnosno aneksu sporazuma iz septembra meseca, koji je uz svesrdno zalaganje i pomoć kabineta premijerke Ane Brnabić potpisan između preduzeća Vodovod i kanalizacija, kao naručioca usluge prečišćavanja pitke vode za Grad Zrenjanin, i konzorcijuma izvršioca usluge, fabrika vode je trebala do sredine decembra meseca da ispuni i dokaže sve parametre definisane Ugovorom iz 2015. godine“, naveo je Siniša Gajin, koji je u „Vodovodu i kanalizaciji“ zadužen za informisanje.

Kako je ukazao, na osnovu aneksa sporazuma, fabrici vode je omogućeno je da ponovo preuzme vodosnabdevanje grada 29. septembra i ona je to činila sve do 14. decembra, odnosno do momenta havarije (eksplozije u fabrici vode) i „Vodovodovog“ preuzimanja vodosnabdevanja.

Ugovorom je predviđeno da dokazivanje parametara traje tokom 30 dana neprekidnog rada postrojenja.

Provera ispunjenosti ugovorom definisanih parametara započeta je 15. novembra, uz konstantni monitoring stručne komisije JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i trajala je do momenta prekida rada postrojenja 14. decembra.

Stručnu komisiju JKP „Vodovod i kanalizacija“ čine diplomirani inženjeri: tehnički direktor Srđan Bogaroški,  pomoćnik tehničkog direktora Dragan Lalić,  i glavni inženje Bernat Takarič,  a ista će, kako je ukazao Gajin, do kraja godine dostaviti menadžmentu preduzeća izveštaj o postignutim rezultatima fabrike vode nakon 29 dana praćenja njenog rada.

Na osnovu tog izveštaja stručne komisije i uz uvažavanje mišljenja komisije eksperata formirane od strane Grada Zrenjanina, organi upravljanja preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ će doneti odluku u skladu sa zaključenim Sporazumom.

Ugovor za uslugu prečišćavanja pijaće vode – fabriku vode, između grada Zrenjanina, odnosno javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i italijanske kompanije „Gruppo Zilio“ potpisan je još februara 2015. godine i tada je rečeno da će Zrenjaninci dobiti zdravu vodu za osam meseci.

Voda je u Zrenjaninu zabranjena za piće 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari