Da li je fabrika otpadnih voda u Zrenjaninu mimo zakona? 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

Hitnost u rešavanju problema otpadnih voda u Zrenjaninu koja je demonstrirana od 5. do 9. novembra, kada je ubrzano usvojena skupštinska odluka i potom potpisan sporazum grada za kompanijom Metimo iz UAE kao stranim investitorom, nije pokazana skoro u ovom gradu ni za jedan njegov vitalan problem.

Sve ukazuje na dobro pripremljenu aktivnost, ističu odbornici ovdašnje opozicije, zrenjaninski aktivisti ali i novinari.

Kažu, hitnost se pravda potrebom da Zrenjanin preuzme obaveze nametnute Memorandumom o razumevanju u vezi izgradnje i implementacije projekata za tretman voda i otpadnih voda u Republici Srbiji, a koji su zaključili Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i korporacija „Metito jutilis limitid“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Ovim memorandumom određeno je da su lokalne samouprave krajnji korisnici predviđenih infrastrukturnih projekata koji iz njega proističu. 

-Odlukom se potpuno preskače nacionalno zakonodavstvo, jer je Zakonom o sporazumu određeno da sporazumi, ugovori, programi i projekti koji su zaključeni u skladu sa sporazumom, ne podležu javnim nabavkama, javnim tenderima, javnim nadmetanjima ili drugom postupku predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Republike Srbije. Dakle, nema garancija da je to najbolja i najpovoljnija kompanija i biće sve rađeno mimo našeg zakonodavstva, a vladajuća većina u Zrenjaninu je samo „aminovala“ odluku. Ne znamo šta dobijamo, niti koliko će da nas košta, ali znamo da će biti na teret građana i pravnih lica kroz naplatu komunalnih usluga i izdvajanja iz lokalnog budžeta. Taj novac sada pripada gradu, a uskoro će neko drugi njime puniti svoje džepove, bez kontrole da li je otpadna voda prečišćena po propisima. Pitamo se da li „Metito“, kome je uža specijalnost desalinizacija vode, ima još u nekom evropskom gradu ovakav sistem i kako može biti dobro da se projekat radi mimo Zakona o javnim nabavkama i bez poštovanja domaćih propisa? Još uvek smo bez pijaće vode, zbog nezakonite odluke sa kobajagi stranim partnerom, a sada se otvara novi problem sa novim stranim partnerom i otpadnim vodama – objašnjava odbornik DSS Borislav Gađanski.

Skupština grada Zrenjanin usvojila je 7.novembra „Predlog projekta tretmana otpadnih voda“ a dva dana kasnije je, u prisustvu ministra poljoprivrede i potpredsednika Vlade Srbije, potpisan ugovor o investiranju.

– Ovo je direktna investicija koja će omogućiti kompaniji da upravlja postrojenjem od 25.000 kubnih metara na dan za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina tokom narednih 25 godina na osnovu inženjeringa, nabavke, izgradnje, finansiranja, upravljanja, održavanja i prenosa. Ovo partnerstvo približava Republiku Srbiju postizanju EU standarda za vodu kojima težimo – izjavio je ministar Branislav Nedimović. 

Da je sve odlučeno i pre nego što odbornici glasaju, govori i poziv koji je u petak, 6. oktobra, iz Kabineta gradonačelnika upućen predstavnicima sredstava javnog informisanja. Novinari su, naime, pozvani da u ponedeljak, 9. novembra, prisustvuju potpisivanju ugovora između kompanije „Metito“ i Grada Zrenjanina. 

-Pravobranilac grada Zrenjanina Goran Rakić koji je određen za izvestioca po ovoj tački dnevnog reda sigurno nije mogao da objasni zašto se tretirane otpadne vode, na primer, ne ispuštaju u Begej na ulazu ove reke u grad, a ne pošto ona iz njega izađe. Možda će javnost interesovati i koliko će Emiraćani svoju uslugu naplaćivati od ovdašnjih domaćinstava i fabrika. Odgovor gradskih čelnika i onih koji su ih za to mesto predložili takođe ne treba očekivati. Reč je, naime, o istim ljudima koji Zrenjanince unazad pet godina lažu da će koliko sutra, naredne nedelje, odnosno meseca, u česmama imati dovoljno vode za piće koju mogu piti bez straha za sopstveno zdravlje – objašnjava novinar Zoran Dedić. 

Sumnju o kakvom projektu je reč izražavaju i u Udruženju Građanski preokret, gde ističu da se ne zna da li je reč o privatno-javnom partnerstvu i čije će to postrojenje biti vlasništvo. Prema prvim podacima dostavljenim javnosti, reč je o projektu vrednom 22 miliona evra ali se u međuvremenu pojavila informacija da će sve koštati 30 miliona evra. Otpadne vode jesu veliki problem u Zrenjaninu ali sem kanalizacije, industrija je i dalje veliki zagađivač a sa gradnjom novih pogona kineskih preumatika i fabrike tributil-fosfata može se očekivati daleko veća količina zagađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari