Digitalna Srbija najavila izveštaj o stanju srpskog startap ekosistema 1Foto: Inicijativa Digitalna Srbija

Inicijativa „Digitalna Srbija“ predstavila je prvi sveobuhvatni izveštaj o stanju domaćeg startap ekosistema koji će javnosti biti dostupan krajem oktobra.

Izveštaj je predstavljen softverskim inženjerima i drugim digitalnim stručnjacima okupljenim ma regionalnoj konferencije Heapcon, održanoj 26. i 27. septembra u Beogradu, kako bi se prikupili dodatni komentari.

„Ovaj izveštaj je logični sledeći korak ‘Digitalne Srbije’ koja je ranije ove godine inicirala uključivanje Beograda i Novog Sada na mapu najvažnijeg svetskog istraživanja o startap ekosistemima koje širom sveta sprovodi američka organizacija Startup Genome, a koje je pokazalo da u ova dva grada ima između 200 i 400 startapa i da su u najvećoj meri fokusirani na blockchain tehnologiju i razvoj video igara“, navodi se u saopštenji Inicivijative „Digitalna Srbija“.

Izveštaj daje detaljniju, sveobuhvatnu sliku srpskog startap ekosistema u čijem centru se nalaze inovativni tehnološki biznisi, ali uključuje i druge aktere kao što su korporacije, univerziteti, organizacije za podršku startapima, investicioni fondovi…

U njemu će se naći dosta do sada nepoznatih i neobjavljenih podataka, pa će biti koristan i onima koji su dobro upoznati sa domaćim ekosistemom, ali i onima koji tek žele da ga razumeju, najavila je „Digitalna Srbija“.

„Ono što je ključno u ovom izveštaju jeste da daje osvrt gde se naš ekosistem nalazi i koje su njegove prednosti u odnosu na druge zemlje, a definiše i prostor gde može doći do unapređenja“ istakla je Tanja Kuzman iz kompanije PwC, članice Inicijative „Digitalna Srbija“.

Namera je da taj izveštaj postane alat za redovnu godišnju proveru stanja u kome se nalaze srpski startapi i da se prati razvoj celokupnog ekosistema izuzetno važnog za napredak digitalne ekonomije Srbije.

Do detaljnih zaključaka došlo se kroz razgovore sa više od 50 osnivača startapa, ali i predstavnika drugih aktera uključenih u razvoj tehnološkog preduzetništva u Srbiji, poput habova, investicionih fondova i korporacija koje sarađuju sa startapima.

„Odlučili smo se da preliminarnu verziju izveštaja predstavimo učesnicima Heapcona, kao jedne od vodećih konferencija koja okuplja regionalnu IT zajednicu. Izuzetno nam je drago što ovim ljudima možemo da damo prvi uvid u izveštaj i implementiramo neke od njihovih komentara, kako bismo unapredili izveštaj i objavili ga krajem oktobra“, istakla je Kuzman.

Tema ovogodišnjeg Heapcona je raznolikost, a konferencija je okupila preko 500 IT stručnjaka iz celog regiona, kao i više od 50 međunarodnih govornika iz različitih sfera tehnologije.

„Konferencija se održava već pet godina, namenjena je inženjerima i organizujemo je zato što želimo da promovišemo neformalne oblike obrazovanja“, istakla je Jovana Tomić, projektna menadžerka konferencije.

Dodala je da Heapcon i Digitalna Srbija već tradicionalno sarađuju na temu promocije startap ekosistema u Srbiji, zato što je srpska IT industrija orijentisana pre svega na razvoj usluga, čiji razvoj oni žele da pomognu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari