Direktor Trepče: Nećemo prihvatiti bespravni Statut kosovske Skupštine 1Foto: Wikipedia

Generalni direktor „Trepče“ Jovan Dimkić izjavio je danas da neće prihvatiti Statut tog akcionarskog društva koji je usvojila Skupština Kosova, a koji je ocenio kao bespravan.

Dimkić je kazao da je plan i aspiracija kosovske vlasti da zadrži 80 odsto „bespravnih akcija u svoju korist“.

Dimkić je kazao da je Zakon Kosova o Trepči 2016. godine Srbija proglasila pravno ništavnim i da ga beće sprovoditi.

„Nećemo prihvatiti sporovodjenje tog zakona. Mi ne mislimo da treba da prepustimo upravljanje našim delom Trepče nekom drugom, koji je preko noći proglasio da je vlasnik 80, ili 90, ili 100 odsto akcija“, rekao je Dimkić.

On je pojasnio da je reč o odluci Prištine da ukine i formira novu kompaniju, promeni organizacionu strukturu i način upravljanja kompanijom i da uništi model po kome funkcioniše „Trepča sever“.

„Mi smo stvorili finansijski održivu proizvodnju, plaćamo sve obaveze prema radnicima i prema dobavljačima, kao i obaveze prema kosovskom budžetu“, rekao je Dimkić.

Prema njegovim rečima, informacije o vrednosti Trepče od 80 milijardi dolara nisu istinite, da je vrednost 10 puta manja, a „naduvava“ se u medijima iz političkih razloga.

Skupština Kosova rano jutros usvojila je odluku o formiranju ad hok komisije za izradu Zakona o rukovodjenju Akcionarskim društvom „Trepča“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari