Divljem objektu na Pančićevom vrhu struju daju Skijališta Srbije 1Foto: N1

Bespravno podignut objekat na vrhu Kopaonika nije dobio struju preko EPS-a nego je „vuče“ iz obližnjeg objekta Skijališta Srbije, koje za tu potrošnju uredno izmiruje račune raškoj distribuciji.

Da li je kafana skinuta sa te mreže kako bi se omogućilo rušenje koje je za danas zakazala Republička građevinska inspekcija pri Ministarstvu građevinarstva, najstrože je čuvana tajna ovih dana u zemlji.

U centrali Elektroprivrede Srbije već danima se prave mrtvi i ne odgovaraju na pitanja Danasa o tome, ni na ona poslata mejlom, niti SMS-om. Odgovora, čak ni o proceduri koja se primenjuje kod ovog ili nekog drugog najavljenog rušenja, nema ni iz Ministarstva građevinarstva, koje inače vrlo ažurno reaguje na novinarska pitanja.

Naš list nije imao više sreće ni u Skijalištima Srbije, jer tamo osoba zadužena za PR „juče nije radila“, a direktor Dejan Ćuka je bio „na sastanku van zgrade“. Znali su šta nas interesuje i pre nego što smo preko sekretarice pokušali da postavimo pitanja, i obećano nam je da će odgovoriti ako ih pošaljemo mejlom. Mejl je iz Danasa otišao odmah, a odgovor u toku jučerašnjeg dana nije stigao. Tako je i javnost uskraćena za informacije zbog čega je to javno preduzeća prihvatilo da obezbedi struju kafani „Vrh 2017“ kada je time višestruko prekršilo zakone Srbije. Prvo, jer je nelegalna gradnja krivično delo. Omogućavanje izgradnje a potom i rada objekta koji je podignut bez papira u najmanju ruku je saučesništvo u tome. Stručnjaci ukazuju i da takav način „ustupanja energije“ nije zakonit jer se smatra preprodajom.

– Pri Agenciji za energetiku registrovani su trgovci koji pored EPS-a imaju licencu i mogu da vrše distribuciju i prodaju struje. Javno preduzeće Skijališta Srbije nema upisanu takvu delatnost, i ukoliko je priključilo na svoju mrežu neki drugi objekat i pri tom naplaćuje pretpostavljenu potrošnju, onda je to nedozvoljena trgovina. Problem je i ako ne naplaćuje ustupljenu energiju, jer u tom slučaju deo troškova rada te privatne kafane ili hotela snose građani – kaže izvor Danasa iz EPS-a i dodaje da se postavlja i pitanje bezbednosti tako uspostavljene mreže, jer njenu ispravnost nije potvrdila nijedna nadležna institucija.

Naš sagovornik ukazuje i da kada bi neko od građana svom domaćinstvu priključio struju za komšiju, bez obzira da li bi to naplaćivao ili ne, distribucija bi ga odmah po saznanju isključila sa mreže i naplatila mu visoku kaznu. Zašto to nije učinjeno i u slučaju o kome mediji već mesecima izveštavaju, može samo da se spekuliše. A spekulacija je napretek. Najviše se vrte oko imena stvarnog vlasnika, jer to sigurno nije nijedna od dama koje se pominju kao akteri. Ni anonimna Snežana Mitković, koja je zatražila i dobila dozvolu za montažni kafić od 150 kvadrata na Pančićevom vrhu, a izgradila sedam puta veću čvrstu zidanu zgradu usred područja sa najvećim stepenom zaštite, niti izvesna Sonja Milošević, koja je registrovala ugostiteljsku radnju „Vrh 2017“ i od početka godine posluje u tom objektu. Mnogo češće se kao pravi vlasnici pominju imena sa liste kosovskih kontroverznih biznismena, ali nisu retke ni pretpostavke da trag vodi do samog političkog vrha zemlje. Time se objašnjava sinhronizovano ćutanje svih državnih institucija i javnih preduzeća koji bi bili pozvani da obezbede poštovanje zakona.

Ko kontroliše vodu

Da bi rušenje bespravnog objekta bilo omogućeno, potrebno je osim struje, da se isključi i voda. Međutim, nijedno od lokalnih javnih komunalnih preduzeća nema vodovodne instalacije na vrhu Kopaonika. Kako nam je rečeno u Brusu, kome Kopaonik teritorijalno pripada, njihova mreža dolazi tek do Brzeća. Ni raški vodovod ne stiže do Pančićevog vrha, a kako nam je rečeno, većina hotela i u centru Kopaonika ne dobija vodu iz lokalnih vodovoda, već sami kopaju bunare. „Ta voda je ispravna, verovatno se i redovno hloriše, što bi sanitarne inspekcije trebalo da proveravaju“, rekao je Danasu Radomir Jaćović, direktor JKP Raška.

Dobar policajac, loš policajac

U slučaju „Pančićev vrh“ nemoguće je proceniti da li je insistiranje ministarstva koje vodi Zorana Mihajlović na rušenju bespravnog objekta zapravo „kap koja je prelila čašu“ a ne benigna izjava o statusu Vjerice Radete, ili su svi u istoj igri dobrog i lošeg policajca, pri čemu jedna ekipa tvrdi da će sprovesti zakon jer je Srbija pravna država, a drugi izmišljaju načine kako da se to izbegne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari