Đorđević otvorio konferenciju "Sprečavanje izlaganja opasnim supstancima" 1Foto: Ministarstvo za rad, zaposljavanje, socijalna i boracka pitanja

Vlada Srbije je odlučna u nameri da svaki slučaj nemara i ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih do kraja ispita i da u najkraćem mogućem roku procesuira neodgovorne poslodavce, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je da otvaranju konferencije „Sprečavanje izlaganja opasnim supstancima“ uputio apel poslodavcima da budu odgovorni i da primenjuju sve mere bezbednosti rada propisane zakonom.

„Bezbednost i zdravlje na radu je imperativ Ministrastva, do tog cilja moramo doći bez odlaganja i bilo kakvih izgovora“, naglasio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo će sprovoditi veći nadzor, inspekcije će dobiti veće nadležnosti i povećaće se broj vanrednih kontrola gradilišta. Borba protiv nemarnosti tretiranja radnika ne sprovodi se samo zbog standarda i propisa Evropske unije, već da bismo stali na put lošem trendu odliva radne snage i deficita radnika u Srbiji, izjavio je Đorđević. On je skrenuo pažnju na slučajeve nastradalih radnika, ističući da oni nisu posledica lošeg rada Agencije za bezbednost i zaštite na radu.

„Loši primeri iz prakse su posledica nemara poslodavaca zbog sticanja većeg profita i nedovoljnog ulaganja u zaštitu gradilišta i radnika“, istakao je Đorđević.

„Takvi poslodavci treba da budu prošlost Srbije“, ocenio je ministar navodeći da će se na taj način zaštiti svi radnici i svi oni koji poštuju zakon.

Konferenciju „Sprečavanje izlaganja opasnim supstancama“ organizovala je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, u saradnji sa Evropskom agencijom za bezbednost i zdravlje na radu, kako bi se podigla svest o opasnosti od hemijskih i neprerađenih supsatnci na zdravlje radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari