Đuričin: Netačne interpretacije sastanka sa američkim ambasadorom 1Foto: FoNet (Arhiva)

Predsednik Asocijacije korporativnih direktora Dragan Đuričin danas je, kao netačne, odbacio medijske interpretacije sastanka ambasadora SAD u Srbiji sa članovima ovog udruženja, napominjući da se ceo tekst objavljen u beogradskoj štampi, pod naslovom „Skot pola sata pljuvao po Vučiću i Srbiji“, ne bazira na činjenicama.

Đuričin u saopštenju napominje da sastanku održanom 30.maja nisu prisustvovali predstavnici medija i podseća da Asocijacija, koja postoji od 1997. godine i trenutno broji 50 članova i 18 kandidata, ima redovne susrete sa diplomatama i predstavnicima međunarodnih finansijskih organizacija.

„Naši gosti dolaze i sa Zapada i sa Istoka. Korporativni direktori moraju da poznaju geopolitički kontekst i međunarodni finansijski okvir“, naglašava Djuričin.

Poslednjem sastanku je prisustvovalo oko 60 učesnika, a ne kao što se navodi u štampi „30 direktora“. Ambasador je u uvodnom izlaganju govorio 45 minuta, a ne „pola sata“. Diskusija posle uvodnog izlaganja je trajala 45 minuta. Sastanak je trajao od 17 h do 18:30 h, umesto od „17 do 18 časova“. Večera nije postojala.

Pored ovih netačno iznetih činjenica, uričin ukazuje da je štampa netačno prenela iznesene stavove ambasadora i tendenciozno ih interpretirala.

Ambasador je, pre svega, precizirao poziciju Zapada u vezi sa integracijom Srbije u EU, posebćo komentarišući poslednji dokument EU Komisije po ovom pitanju, i dao niz predloga kako bi se ovaj proces ubrzao, istakao je Djuričin.

Prema njegovoj oceni, posebno je bitan stav da SAD sa mnogo više optimizma gledaju na integraciju Srbije u EU, nego sama EU.

Kosovski problem u uvodnom izlaganju ambasadora i diskusiji nije ni pomenut, a fokus je bio na reformama, pre svega u pravnoj i poreskoj sferi, kao i reformama državne administracije i javnog sektora, kao i na regulisanju odnosa sa susedima, precizirao je Djuričin.

Ni jednom rečju, ni komentarom, ambasador i diskutanti nisu pomenuli predsednika Srbije i njegove aktivnosti, napomenuo je Đuričin, koji žali što je u medijima netačno preneta aktivnost Asocijacije.

Poštovanje drugih, respekt prema tuđim stavovima i pronalaženje rešenja na dobrobit obe strane, sučeljavanjem argumenata, sastavni je deo etičkog kodeksa korporativnih direktora, zaključio je Đuričin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari